František Drtikol - Oči široce otevřené

Oči široce otevřené

Nakladatel: Svět 2002
Rozebráno
540 Kč
pohlídat

Anotace

Původní zápisky F. D. psané začátkem roku 1930 a určené pro studenty kursů fotografie, které ve svém atelieru pořádal. Publikace je jakousi příručkou technického a zároveň filosofického charakteru. Jde o přístup k modelu, aby vznikl portrét a o přístup k motivu vůbec. Knihu můžeme považovat za Drtikolovo fotografické krédo. Doprovází ji 50...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

.. jsem strávil při listování v knize. Hodnotím jí jako povedený výběr textu a ilustrací. Je nevšední, pečlivě a pokorně uspořádaná. Výběr neznámých reprodukcí a textu dává knize jistě určitou hodnotu, avšak cena (zdá se) jí chce uměle vtisknout punc výjimečnosti. Díky tomuto kroku ji nechávám ležet na regále knihkupectví.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Drtikolovy úvahy stále inspirují

(...) Úvahy, které jsou určené především příznivcům fotografie, v sobě obsahují moudrost umělce, jenž svou práci nadevšecko ctí a miluje. I lehce instruktážní text tak nepostrádá osobitost a poutavost, kterou ještě zvýrazňují Drtikolovy archaické výrazy. Fotografovy úvahy však téměř v ničem nezastaraly a s menší obměnou je lze adresovat i tvůrcům v jiných uměleckých oblastech. (...) "Kniha je vytištěna velmi jemným rastrem, který umožňuje reprodukovat fotografie v bohaté škále odstínů s plnou kresbou a hladkými valéry i v těch nejjemnějších tónech," popisuje Doležal technickou stránku publikace.

Široce otevřené oči fotografa Františka Drtikola

(...) Kniha navazuje na loňský počin stejného nakladatelství - Drtikolovy deníky z první světové války. A stejně jako předchozí publikace, je i tahle exkluzivitou; věcičkou, již není nezbytně nutné vlastnit (prodává se za nemalý peníz), ale která potěší. (...) Drtikolův text připravil pro vydání Stanislav Doležal za pomoci Anny Fárové a oba jej označují za autorovo fotografické krédo.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Oči široce otevřené
Autor:
Drtikol, František
Nakladatel:
Svět
EAN:
9788090298613
ISBN:
80-902986-1-3
Doporučená prodejní cena:
600 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 80 stran, česky
Rozměry:
15,5 × 19 cm
Rok vydání:
2002