Egon Bondy - Prvních deset let

Prvních deset let

Nakladatel: Maťa 2003
Rozebráno
133 Kč
pohlídat

Anotace

První vydání Bondyho memoárů z r. 1981, v nichž undergroundový básník popisuje svůj dramatický život v letech 1947-1957. Kniha zároveň poskytuje obraz významné části neoficiální kulturní scény první poloviny 50. let. Na námět knihy vznikl celovečerní film 3 sezóny v pekle s Kryštofem Hádkem v hlavní roli.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Pro člověka zabývajícího se historií 2.poloviny 20st.,bez toho aby měl možnost osobně prožít dané období, je tato kniha přímo určená.Velmi vtipné a výstižné pasáže psané tak detailně, že má člověk pocit přímého prožitku.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Komentář k filmu 3 sezóny v pekle

Bondyho texty jsem vždy četl rád, ale čím déle se pohybuji v literatuře, tím víc si uvědomuji, jaký je Bondy z literárního hlediska outsider. Viděno perspektivou nezúčastněného pozorovatele, Bondyho opřádá aura mytické persóny, je na českém nebi jedním z mála bouřících se titánů.
Celá recenze

Chození s Bondym

(...) Text nazvaný Prvních deset let a napsaný v roce 1981 je jedním z klíčů, s jejichž pomocí lze proniknout do labyrintu Bondyho uvažování. (...) Bondy v těch letech, to je malá šelma pobíhající v kleci, vědomá si bezvýchodnosti své situace - ale ani ji nenapadne uznat tu klec.

Bondy: Svoboda v totalitě

(...) Působí až neskutečným, surreálným dojmem, že v době, kdy totalitní režim tvrdě utužoval své panství, mohli u nás existovat skuteční bohémové, kteří jako by přicházeli z doby dadaistů a ve své svobodymilovnosti neváhali sestoupit až na dno společenské hierarchie, zvolit tulácký život ze dne na den, obstarávat si prostředky k obživě výpůjčkami u známých, v krajních případech i přijetím podřadných přechodných zaměstnání, žebrotou nebo dokonce aktivitami, jimiž se dostávali do rozporu se zákonem.

Bondyho Antihrabal

(...) Nutno říci, že na nijak velké ploše je tu v bleskových zážezích osvícen významný výsek kulturní scény první poloviny 50. let, samozřejmě té neoficiální a antirežimní. (...) Text Prvních deset let tuto historii zaznamenává s věcností, která je prosta sentimentu nebo poetizující stylizace, tedy sklonů, které Bondyho přísný a umanutý intelekt zcela postrádá.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Prvních deset let
Autor:
Bondy, Egon
Nakladatel:
Maťa
Edice:
Česká radost
EAN:
9788072870622
ISBN:
80-7287-062-9
Doporučená prodejní cena:
148 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 140 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2003