Robert Kagan - Labyrint síly a ...

Labyrint síly a ráj slabosti

Rozebráno
143 Kč
pohlídat

Anotace

Po letech vzájemného osočování a napětí přichází náhlé poznání, že se skutečné zájmy Ameriky a jejích spojenců ostře rozcházejí a i vlastní transatlantické vztah se změnily, možná nezvratně. Evropa považuje Ameriku za necitlivou, příliš ochotnou k jednostranným akcím a zbytečně bojovnou. Spojené státy vnímají Evropu jako vyčerpanou, neseriózní a...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Pokud někoho zajímají mezinárodní vztahy a především vztahy mezi USA a Evropou, měl by si tuto knížku rozhodně přečíst. Pak si totiž dokáže odpovědět na často diskutovanou otázku, proč mají Evropa a USA natolik rozdílné názory na způsob udržování mezinárodní bezpečnosti? Autor nestojí na straně ani USA ani Evropy,myslím, že se jedná o relativně objektivní analýzu.
Pokud čekáte od této knihy objektivní a fundovanou analýzu mezinárodních vztahů po studené válce, budete nejspíš zklamáni. Kniha (no, rozsahem jde spíš o trochu delší článek) je v podstatě jakousi explanační apologií unilaterálního amerického hegemonismu v pojetí amerických neokonzervativců. Robert Kagan, spoluzakladatel tzv. Projektu pro nové...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Kagan, Robert - Labyrint síly a ráj slabosti - Amerika, Evropa a nový řád světa

(...) Kniha je skvělým politickým rozborem, který by měl zajímat každého Evropana. Velkým kladem je předmluva našeho bývalého disidenta a velvyslance v USA Alexandra Vondry. Jen bych si možná nebyl tak jistý redakční, gramatickou prací.

Souboj Marsu s Venuší

(...) Esej je věnována vysvětlení toho, proč jsou Evropané a Američané odlišní a proč tomu ani nemůže být jinak. (...) Kagan popisuje stav v tuto chvíli a pouze podle jednoho kritéria. Byť hovoří i o rozdílech hodnotových o evropském důrazu na mezinárodní instituce, obchod, pokud možno nekonfliktní řešení krizí apod. hodnotí je pouze z hlediska síly. Dochází tedy k jasnému závěru - jakékoli chování dnešní Evropy je slabostí maskovanou tvrzením, že lepšího světa bez použití síly se dá dosáhnout, a že Evropa je toho důkazem. Bez USA by však v tomto svém pseudolepším světě nemohla Evropa existovat.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Labyrint síly a ráj slabosti
Autor:
Kagan, Robert
Nakladatel:
NLN - Nakladatelství Lidové noviny
EAN:
9788071066552
ISBN:
80-7106-655-9
Doporučená prodejní cena:
159 Kč
Originál:
Of Paradise and Power. America and Europe in the New World Order
Překlad:
Hradilek, Antonín
Popis:
1× kniha, vázaná, 140 stran, česky
Rozměry:
11,5 × 16,5 cm
Rok vydání:
2003