Elzbieta Ettingerová - Hannah ...

Hannah Arendtová a Martin Heidegger

Nakladatel: Academia 2004
Rozebráno
142 Kč
pohlídat

Anotace

Ve své knize Hannah Arendtová a Martin Heidegger se autorka zabývá celoživotními intelektuálními a přátelskými vztahy dvou rozdílných osobností – univerzitního profesora, považovaného za největšího německého filosofa 20. století, a jeho studentky, která se později ve svém vědeckém díle zabývala především otázkou zla a analyzovala nacistický a...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení

Nedostatečná podpora pramenů. Cituje se jen z dopisů jí jemu, ne opačně (nepovoleno, zřejmě autorská práva?) a i z jejích dopisů jemu jen jednovětné útržky. Nevyvážené. Např. celou kapitolu se řeší proč on byl rok rektorem za Hitlera a není tam jedíná věta (pokud jsem ji nepřehlédl) proč tedy po roce už rektorem nebyl. Nicméně je to čtivé.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Příběh nevšední lásky

(...) Kniha Elzbiety Ettingerové je víc než jen pozoruhodným vhledem do soukromí dvou slavných představitelů filozofického myšlení. Její neúplnost spočívá v tom, že autorka měla povoleno citovat pouze z dopisů Arendtové Heideggerovi. Když potom byla v roce 1998 poprvé zveřejněna jejich vzájemná korespondence, otevřel se i pohled na zcela soukromé projevy Heideggerova rétorického nadání. (...) Vzniká dojem, že autorka knihy za žádnou cenu nehodlá Heideggerovi prominout jeho politické klopýtnutí, které mnozí považují jen za dočasné poblouznění člověka jinak ctihodného. Avšak nahlédneme-li do dopisů, v nichž filozof střídá velikášská vyznání lásky s úzkoprsými výzvami k diskrétnosti, nejspíš pochopíme, proč Ettingerová chová k Heideggerovi tak hluboké antipatie.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Hannah Arendtová a Martin Heidegger
Autor:
Ettingerová, Elzbieta
Nakladatel:
Academia
EAN:
9788020011671
ISBN:
80-200-1167-6
Doporučená prodejní cena:
158 Kč
Originál:
Hannah Arendt - Martin Heidegger (Eine Geschichte)
Překlad:
Červinková, Eva
Popis:
1× kniha, vázaná, 179 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 20 cm
Rok vydání:
2004 (1. vydání)