Ali Smithová - Jiné povídky a ...

Jiné povídky a jiné povídky

Nakladatel: Argo 2005
Rozebráno
161 Kč
pohlídat

Anotace

Ali Smithová (nar. 1962 ve Skotsku) vydala první knihu povídek v r. 1995, a byla okamžitě označena za výjimečný talent. Její druhý román Hotel svět byl nominován na Bookerovu cenu v r. 2001, a to ji proslavilo ve světě. Český výbor sedmnácti povídek s názvem Jiné povídky a jiné povídky pořízený z jejích tří povídkových souborů Láska je láska...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Skvělé! Tyto povídky rozhodně mají něco do sebe. K jedněm ze zvláštních poznávacích znamení Ali patří to, že její dílka rozhodně nekončí tradičně. Většinou se pointa nachází někde v půlce povídky a konec už je jakoby začátek nové, což působí krásně a zajímavě. Je to prostě zážitek pro milovníky kvalitních knih.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Láska má nejrůznější podoby. I ta lesbická

(...) Všemi na první pohled nesourodými povídkami prostupuje společná nit. Jejich hrdinky totiž zpravidla učiní něco nevyzpytatelného, tajemného až šíleného, v důsledku čehož se na okamžik triviální prolne se zázrakem a na každodenní realitu je zničehonic pohlédnuto jiným, novým způsobem. (...) Jiné povídky a jiné povídky Ladislav Nagy v doslovu výstižně charakterizuje jako apoteózu plurality. Recenzentce zbývá dodat jediné - jejich krása spočívá v tom, že je to apoteóza nenápadná, jelikož suverénně samozřejmá. Jiná, než bychom čekali. Až magicky jiná.

Smithová, Ali - Jiné povídky a jiné povídky

(...) Smithová líčí příběhy každodenního života takovým způsobem, že ztrácejí na všednosti. Události, které jsou ústředním motivem jednotlivých povídek, jsou většinou zcela běžné až banální. Smithová je ale umí obohatit o nějakou netypickou drobnost, která pak dá celému příběhu náboj.
Hodnocení: 90%

Nemyslitelné se stává skutkem každý den

(...) V krátkých textech se autorka snaží navázat především na dědictví Dubliňanů Jamese Joyce a povídek Ernesta Hemingwaye a Raymonda Carvera, dvou velikánů americké povídky. I v prózách skotské prozaičky je více skryto pod "hladinou" textu než přímo vysloveno. Čtenář si tak může (ne-li musí) tato nedourčená místa v životech hrdinů domýšlet a dávat do souvislostí. (...) výbor povídek Ali Smithové - již 76. svazek výborně graficky upravené edice angloamerických autorů nakladatelství Argo -patří k těm titulům, které drží její laťku velmi vysoko.
HODNOCENÍ LN: * * * *

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Jiné povídky a jiné povídky
Autor:
Smithová, Ali
Nakladatel:
Argo
Edice:
AAA - Edice angloamerických autorů
EAN:
9788072036516
ISBN:
80-7203-651-3
Doporučená prodejní cena:
179 Kč
Originál:
Free Love and other stories, Other Stories and other stories, The Whole Story and other stories
Překlad:
Janiš, Viktor
Popis:
1× kniha, vázaná, 148 stran, česky
Rozměry:
12 × 20 cm
Rok vydání:
2005 (1. vydání)