Ian Buruma, Avishai Margalit - Okcidentalismus

Okcidentalismus: Západ očima nepřátel

Rozebráno
179 Kč
pohlídat

Anotace

Termín okcidentalismus není úplně nový, ale jeho význam dosud kolísal. V užším smyslu přebírání západních prvků v mimoevropském umění a literatuře se používá už nějaký čas. Autoři publikace si proto dávají záležet, aby zdůraznili, že ne každá kritika nebo odpor vůči Západu musí nutně představovat okcidentalismus jako sociopatologický jev....
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Západ očima nenávisti

(...) autoři se nesoustřeďují v prvé řadě na geopolitické a ekonomické souvislosti současných a minulých konfliktů, nýbrž se zajímají o kořeny nenávisti psychologické, duchovní a kulturní. Téma samozřejmě tíhne k nejaktivnějšímu nepříteli současného Západu - k militantnímu islamismu. Ale nepřátelský obraz moderního Západu jako odlidštěného, dekadentního a nízkým materialismem posedlého kusu světa není výsadou islamistů a nezrodil se ani mimo vlastní Západ.

Odkud se bere nenávist k západu?

(...) Na rozdíl od Samuela Huntingtona, který vidí příčinu dnešního politického napětí poznamenaného teroristickými útoky ve „střetu civilizací“, Buruma s Margalitem vidí situaci šířeji. Jako věčný civilizační boj mezi starým a novým, mezi racionální stránkou (rozum je mocný, ale chladný) a emocionální (srdce nic nevymyslí, ale je vřelé). Je to i boj mezi vírou v člověka, které může být sám sobě bohem, a vírou v Boha, který je nade všemi.

Okcidentalismus

(...) V každém případě pozoruhodná je kniha, kterou společně napsali britsko-nizozemský sinolog a japanolog - ale také novinář a profesor lidských práv na Bard College v New Yorku - Ian Buruma a profesor filosofie na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě Avishai Margalit. (...) Buruma a Margalit ukazují, že útok na západní liberalismus a demokracii - ať již byl veden pod vlajkou japonského šintoismu ve třicátých a čtyřicátých letech dvacátého století, německého romantismu a ruského slavjanofilství v devatenáctém století, Hitlerova nacismu, italského fašismu, komunismu a naposledy islámského fundamentalismu - vykazuje stále stejné znaky. Podobná východiska i logiku.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Okcidentalismus
Autor:
Buruma, Ian a Margalit, Avishai
Nakladatel:
NLN - Nakladatelství Lidové noviny
EAN:
9788071067627
ISBN:
80-7106-762-8
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Originál:
Occidentalism. The West in the Eyes of Its Enemies
Překlad:
Klíma, Jan
Popis:
1× kniha, vázaná, 182 stran, česky
Rozměry:
11,5 × 16,5 cm
Rok vydání:
2005 (1. vydání)