Donald Barthelme - Mrtvý otec

Mrtvý otec

Nakladatel: Argo 2010
Rozebráno
205 Kč
pohlídat

Anotace

„Statečný román o všem“ nejčtenějšího z postmoderních amerických autorů 70. a 80. let je svéráznou a vtipnou hyperbolou o světě, jak ho viděl Donald Barthelme (1931–1989), zasazenou mimo známý čas i prostor, a přesto každému tak povědomou. Stylem podobným jeho Padesáti povídkám (Argo, 1999) a stylem zcela nezaměnitelným navozuje úvodní situaci...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Tahle kniha patřila mezi ty, které jsem náhodou vzala v obchodě do ruky, otevřela na náhodné stránce a prostě si ji musela koupit :)) Je plná úchylného humoru, takového zvláštně dadaistického - normálně mi podobná díla evokují silnou snahu o umění a nudí mě, ale tohle mě dostalo. Rozhodně doporučuji každému, kdo se rád zasměje a nevadí mu absurdní vyprávění.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Trauma z otců

Román Mrtvý otec amerického spisovatele Donalda Barthelma probouzí otázky o moderním odkazu v postmoderní literatuře a na mnoha rovinách ztvárňuje trauma vztahu k otci. Kdo je Mrtvý otec, kam jde a proč? Za prvé není úplně mrtvý, pouze poněkud paralyzovaný a senilní. Je nabubřelý a citlivý na svůj věk, a když se náhodou naštve, tak zmasakruje kolonu muzikantů z lepenky. Je majestátní i patetický a má rád (mladé) ženy. Dvacet dětí táhne otcovo obrovité tělo na šňůře v textu blíže neurčenou krajinou až k jeho hrobu. Mrtvý otec čelí neustálým ústrkům, vlastní potomstvo jej ponižuje. Jeho dnešní impotence je však pouze odleskem včerejší krutosti a moci, i proto ostatní čas od času kolísají ve svém odhodlání jej na konci své cesty definitivně pohřbít.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Mrtvý otec
Autor:
Barthelme, Donald
Nakladatel:
Argo
Edice:
AAA - Edice angloamerických autorů
EAN:
9788025703397
Doporučená prodejní cena:
228 Kč
Originál:
The Dead Father
Překlad:
Valenta, Jakub
Popis:
1× kniha, vázaná, 176 stran, česky
Rozměry:
12 × 20,5 cm
Rok vydání:
2010