- Putování za Svatým Grálem

Putování za Svatým Grálem

Nakladatel: Triáda 2006
Není skladem
446 Kč
pohlídat

Anotace

Jedna z částí monumentálního románového cyklu zvaného Lancelot-Graal (nebo též Kniha o Grálu či prostě „vulgata“) a nejpozoruhodnější prozaický text francouzského 13. století, je vyústěním zhruba stoleté tradice, v jejímž rámci se rozvíjela takzvaná artušovská látka. Autor tohoto díla není znám.

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Na cestách za svatým grálem

(...) Artuš, rytířství, grál. Zájemcům o tato hojně medializovaná témata poskytuje kniha Putování za Svatým Grálem vzácnou příležitost: najdou v ní patřičnou protiváhu k různé nepůvodní a senzacechtivé četbě. (...) Po delší době se na našem knižním trhu objevuje klenot vzácných valérů, obsáhlá práce o jednom ze základů evropské kultury, pověsti o rytířích Kulatého stolu, králi Artušovi a svatém grálu.

..a začnou se dít podivuhodné věci

(...) Putování tak vydává svědectví o "ctižádostech, nostalgiích a duchovních aspiracích" své doby. O tom všem velmi podrobně pojednává překladatel v zasvěcené dvousetstránkové studii, která literární text doprovází. Dočteme se v ní i o dalších gotických variantách artušovské legendy, poznáme autory jednotlivých zpracování i jejich úmysly, okolnosti středověkého literátství i širší dobové souvislosti textů. Úrovní překladu a kvalitou ediční a redakční práce připomíná Putování za Svatým Grálem někdejší odeonskou řadu Živá díla minulosti, blahé paměti.

Nástrahy na cestě za věčným životem

(...) Putování za Svatým Grálem je krásný čtivý příběh o trvalé lidské touze pozvednout se nad vlastní přízemní úděl, dosáhnout vykoupení, nesmrtelnosti. Přesto ho čtenáři poučenému historií dalších století, jež po sepsání následovala, něco kazí. Na několika místech totiž z vyprávění vytryskne jed antisemitismu, nesnášenlivosti k jinak smýšlejícím, třeba i pohanským Saracénům. Rovněž zarazí naprosto negativně vnímané postavení ženy, povětšinou prezentované jako mentálně omezený nástroj Škůdcových záměrů.

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Putování za Svatým Grálem
Nakladatel:
Triáda
EAN:
9788086138824
ISBN:
80-86138-82-8
Doporučená prodejní cena:
496 Kč
Překlad:
Pelán, Jiří
Popis:
1× kniha, vázaná, 494 stran, česky
Rozměry:
14 × 19 cm
Rok vydání:
2006 (1. vydání)