Witold Gombrowicz - Trans - Atlantik

Trans - Atlantik

Nakladatel: Revolver Revue 2007
Rozebráno
176 Kč
pohlídat

Anotace

Nejslavnější dílo světoznámého spisovatele vychází poprvé česky. V satirické novele autor zpracovává svoji zkušenost spisovatele, který po vypuknutí druhé světové války zůstal v Argentině.

Trans-Atlantik začal Gombrowicz psát v roce 1947 v Argentině, kde se ocitl víceméně náhodou: v srpnu 1939 se nalodil na palubu zaoceánského parníku Chrobry,...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Vypravěč na bezcestí anarchie

(...) Mohlo by se zdát, že na počátku 21. století je Gombrowiczova kniha stravitelnější. Ale to je jen zdání. K zatím poslední srážce došlo na jaře, kdy polský ministr školství Roman Giertych vyloučil Trans-Atlantik ze seznamu nepovinné četby středoškoláků. Prý mají raději číst Sienkiewiczovy Křižáky. "Gombrowicz by byl polichocen," suše konstatovala vdova po spisovateli Rita Gombrowiczová. Do tohoto nekončícího souboje ovšem Gombrowicz nevstoupil s vědomým záměrem. "Prostě jsem se posadil a začal psát." Psal pro potěšení z vyprávění, psal z vnitřního nutkání. Nutně vzniklo tak "cosi přímo opačného, než by se slušelo ... smích, hlouposti, hříčky, zábava!" Naštěstí, chtělo by se říct. Literatura má být v tom nejlepším smyslu slova "neslušná".

Román Trans-Atlantik se vysmívá prastarým svátostem

(...) Není mnoho spisovatelů, jejichž dílo, byť uzavřené, by i po letech nepřestávalo provokovat, zůstávalo až nezvykle aktuální a znovu přitahovalo nové a nové generace. (...) Každé Gombrowiczovo dílo je polemikou se světem, rozbíjením daných schémat, hrou, formou, která je parodií formy. A Trans-Atlantik není výjimkou. V hovorech s Dominiquem de Roux, spisovatel přiznává, že z jeho románů je Trans-Atlantik pro těžko přeložitelné výstřednosti nejméně známý, ale že jeho osobně vždy pobaví: "Celý můj program byl obsažen především v tónu, stylu, v té mé drzé rozesmátosti tváří v tvář tragédii, v bezostyšném přístupu k tisíciletým svátostem. Literatura není nedělní škola, je to vytváření hotové věci slovem. Někdo začne o něčem mluvit jinak - a to je důležité."

Magazín OKO

Gombrowicz: otčina i matčina má
Aktuality

Gombrowicz: otčina i matčina má

Celý svůj život se v podstatě nesnažím o nic jiného než si odlepit tu zatracenou, v dětství přilípnutou zadničku, která tak strašně úporně drží. Jak potom nenatrefit na Gombrowicze! Stalo se to ...

 |  Ivana Myšková, Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Trans - Atlantik
Autor:
Gombrowicz, Witold
Nakladatel:
Revolver Revue
Edice:
Edice RR
EAN:
ISBN:
80-87037-04-9
Doporučená prodejní cena:
196 Kč
Překlad:
Stachová, Helena
Popis:
1× kniha, vázaná, 168 stran, česky
Rozměry:
12 × 20 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)