Marjane Satrapiová - Kuře na švestkách

Kuře na švestkách

Nakladatel: BB art 2008
Rozebráno
179 Kč
pohlídat

Anotace

Aneb posledních sedm dnů Násira Alího. Proslulý hráč na tar, což je íránský strunný nástroj, přijde o svůj nesmírně cenný historický nástroj, když mu jej manželka rozbije v hádce. Násir Alí nemůže sehnat náhradu, se kterou by byl spokojen, a když zjistí, že jeho radost z hudby i ze života zmizela, ulehne a rozhodne se zemřít. V sedmi dnech, po...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

výběr-knihy

(...) V tomhle vyprávění se ale dozvíme také něco o islámské mystice, o derviších, jejichž Mistr Marjaninu prababičku obdařil titulem Dcera Slunce. A pro Alího si přijde Azrael, rohatý anděl smrti.

Sedm dní ke smrti

(...) Navíc jde spíše o fikci než o reálný příběh. Největší kritiku Satrapiová s Persepolí sklidila za výtvarný styl, příliš podobný tomu, jaký využívá její učitel David B. V Kuřeti na švestkách se zbavila složitých snových obrazců i ornamentálnosti a vsadila na jednoduchost (navíc často vypustila obrázky z rámečků a nechala jim tak více volnosti). Když se například objeví sen nebo vzpomínka, vystačí si s černým pozadím, které nahradí bílé. Její kresba tak působí čistším dojmem a nechává více prostoru příběhu. V něm naopak využívá prvků magického realismu (třeba když se na pohřbu matky hlavního hrdiny objeví oblak kouře nad rakví) a náboženské symboliky (když hrdinu nechává umírat sedm dní). I samotná zápletka má v sobě jistou tajuplnost: při manželské hádce zničí žena svému muži jeho hudební nástroj, on pak není schopen najít za něj stejně znějící náhradu, a tak se rozhodne zemřít. Prolínají se tu tak dvě roviny - běžný rodinný život a vedle toho život vnitřní, k jehož naplnění jsou třeba ideály nebo určitá umělecká krása. Je to tedy také kritika společnosti, která pro svůj další růst tento vnitřní život nepotřebuje a nahrazuje ho spotřebou. Děj Satrapiová rámuje scénou " náhodného" setkání, jíž knihu otevírá i uzavírá a která dává příběhu romantický a zároveň metafyzický náboj. Aby děj navíc zpestřila, zabudovává do něj autorka další, neméně zajímavé příběhy lidí z okolí hlavního hrdiny, které se vážou k nelehkému osudu Íránu v minulém století.

Kuře na švestkách čili Chvála lidské nedokonalosti

(...) Jistého muže z Teheránu přestane na sklonku roku 1958 bavit život. Přišel o svůj oblíbený hudební nástroj (je známým hráčem na perský tar) a žádný jiný mu už nezní tak libě. Jeho manželství se utápí ve sporech, děti jako by byly cizí. Co v takovém stavu absolutní deprese zbývá? Násir Alí volí smrt. Ulehne a čeká na její příchod. A Marjane Satrapiová, Íránka žijící ve Francii, v grafické novele Kuře na švestkách vypráví o posledních sedmi dnech jeho života, v nichž muž bilancuje, co ho kdy potkalo, ale sní také o Sophii Lorenové či o dávce opia... Vážné věci jsou tu nahlíženy s víc než shovívavým úsměvem.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Kuře na švestkách
Autor:
Satrapiová, Marjane
Nakladatel:
BB art
EAN:
9788073812843
ISBN:
978-80-7381-284-3
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Originál:
Poulet aux prunes
Překlad:
Podaný, Richard
Popis:
1× kniha, vázaná, 88 stran, česky
Rozměry:
16 × 24 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)