Avraham B. Jehošua - Milenec

Milenec

Nakladatel: Pistorius & Olšanská 2008
Rozebráno
314 Kč
pohlídat

Anotace

Milenec (Ha-meahev, 1977) je jedním z nejslavnějších románů světově proslulého izraelského prozaika Avrahama B. Jehošuy. Příběh Adama, který pátrá po milenci své ženy Asji, ztraceném ve víru jomkipurové války, a jejich čtrnáctileté dcery Dafi, jež se zamiluje do jednoho z arabských dělníků pracujících pro jejího otce, přibližuje na pozadí osudů...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Milenec ztracený v poslední válce

(...) Děj románu Milenec se odehrává těsně po skončení jomkipurové války, ale v podstatě zachycuje celé dějiny Státu Izrael, které se do příběhu promítají formou vzpomínek. (...) Milenec se dočkal obrovského úspěchu již krátce po prvním vydání. Ani po třiceti letech však neztratil nic ze své působivosti - mimo jiné i proto, že přes konkrétní časové zakotvení Jehošua neřeší aktuální politickou situaci. "Aktuálnost" tohoto románu je širší, zahrnuje vztah člověka k zemi a bezprostřednímu okolí.

Milenec: bestseller bez sentimentality

(...) Když vyšel roku 1977 Milenec coby první Jehošuův román poprvé, rázem se ve své vlasti stal bestsellerem, jenž přilákal i značnou mezinárodní pozornost. Ocitl se však také v centru kontroverze: ne všem vyhovoval popis Izraele coby temné, až halucinogenní krajiny snů. Třebaže se autor prohlašuje za vášnivého stoupence sionismu (dokonce natolik, že k pobouření zejména amerických Židů tvrdí, že opravdový židovský život je možný pouze v židovském státě), jeho próza se důsledně vyhýbá jak jednorozměrným úvahám o stavu země, tak falešným citům. Je prostě mocná právě proto, že se dokáže - slovy věhlasného kritika Alfreda Kazina - na hony vzdálit sentimentalitě.

Hledání ztraceného milence

(...) Milenec je svým způsobem noční román a Jehošua má cit pro různé barvy tmy: pro osamělou nespavost patnáctileté dívky, brzké vstávání arabských dělníků ještě před východem slunce nebo pro půlnoční datlování spisovatele v protějším okně. A co je ještě lepší: i čtenáře dokáže Jehošua udržet bdělého dlouho, dlouho do noci.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Milenec
Autor:
Jehošua, Avraham B.
Nakladatel:
Pistorius & Olšanská
EAN:
9788087053201
ISBN:
978-80-87053-20-1
Doporučená prodejní cena:
349 Kč
Překlad:
Jehličková, Magdaléna
Popis:
1× kniha, vázaná, 352 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)