Philip Roth - Duch odchází

Duch odchází

Nakladatel: Mladá fronta 2008
Rozebráno
260 Kč
pohlídat

Anotace

V románu z roku 2007 se autor vrací ke svému nejautobiografičtějšímu dvojníkovi, význačnému spisovateliNathanu Zuckermanovi, kterého český čtenář zná například z Lidské skvrny (česky 2005). V nejnovějším díle Zuckerman opouští lesní samotu v horách, aby se v New Yorku podrobil lékařskému zákroku. Během pobytu ve městě se setká s Billym a Jamie....
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Philip Roth se loučí se svým alter egem

(...) Román lze chápat jako epilog, neveselé rozloučení s literární postavou, která stárla a proměňovala se spolu se svým tvůrcem a u níž jsme byli pravidelně nuceni zamýšlet se nad mírou autentičnosti, s níž odráží život a názory samotného Rotha. Stáří už zde nehraje takovou roli, jako například ve výtečném Sabbathově divadle, které popisovalo pozdní, divoká vzplanutí zralých lidí. Zde už pro vášeň není místo, zbyly vzpomínky a nenaplnitelná touha. Spisovatelovy jiskrné dialogy s ženami, z nichž vždy prosvítala "metafyzická erotika", už jsou možné pouze jako ideální varianta reality v poznámkách ve spisovatelově bloku.

Nathan Zuckerman se loučí

(...) Na druhé straně, a to je třeba zdůraznit hned na začátku, byla by obrovská chyba číst tuto Rothovu knihu jen jako kuriozitu anebo jako materiál pro diagnózu autorova tělesného a duševního stavu. Ano, možná se tam tyto aspekty promítají, ale - jak nás Roth dostatečně upozornil v předchozích zuckermanovských románech -každé pátrání po biografické inspiraci je ošidné. A proto je třeba číst tento román jako výsostné literární dílo.

Důstojná rozlučka s vlastním duchem

(...) Proč číst nového Rotha? Rozhodně ne proto, abychom spekulovali, zda měl jako Zuckerman rakovinu prostaty či zda si také znovu pročítal Josepha Conrada, ale pro citovou a myšlenkovou hloubku, jaké je schopen často v rámci jediného odstavce dosáhnout. A pro nádheru poslední tragikomické kapitoly z Zuckermanova života, jakož i pro tragikomickou nádheru posledních Zuckermanových vět: "V hrobě přibral."

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Duch odchází
Autor:
Roth, Philip
Nakladatel:
Mladá fronta
EAN:
9788020417947
ISBN:
978-80-204-1794-7
Doporučená prodejní cena:
289 Kč
Překlad:
Hanuš, Jiří
Popis:
1× kniha, vázaná, 280 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)