Richard Powers - Stopy paměti

Stopy paměti

Nakladatel: Odeon 2008
Rozebráno
314 Kč
pohlídat

Anotace

Z nejasných důvodů havaruje sedmadvacetiletý mladíkna zcela přehledném úseku silnice kdesi v Nebrasce. Utrpí poranění hlavy, a když se probere z bezvědomí, propukne u něj tzv. Capgrasův syndrom, vzácná neurologická porucha, při níž postižený nepoznává své nejbližší - tvrdí, že jsou to dvojnící, roboti nebo mimozemšťané. Mark nepozná ani svou...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Nesnesitelná lehkost bdění

Jak víme, kdo jsme? Je to, co vidíme, pravda, nebo optický klam? Takové otázky si běžně neklademe. Stačí však jedna nehoda a svět už není, co byl dřív.
Celá recenze

STOPAŘŮV PRŮVODCE PO PAMĚTI

(...) Do rozsáhlého, ale rozhodně ne nudného románu Stopy paměti se autorovi podařilo uložit ohromné množství informací, mimo jiné o podobě dnešních mezilidských vztahů - a kvůli konci knihy stojí za to vstřebat i poněkud náročnější popisné pasáže.

Román o zákoutích vědomí

(...) Americký autor (nar. 1957) za tento román, vydaný v USA roku 2006, získal Národní knižní cenu a byl rovněž nominován na cenu Pulitzerovu. Příběh, který nepostrádá napětí a postupné odhalování různých tajemství minulosti i přítomnosti, se odvíjí od záhadné autonehody sedmadvacetiletého amatérského automechanika a strojníka z jatek Marka Schlutera, který po těžkém úrazu upadne do kómatu, a když se z něj začne probírat, ukazuje se, že už zřejmě není stejný jako dříve. (...) Celý příběh kolem jednoho vzácného případu Capgrasova syndromu dovoluje autorovi uvažování o paměti a možnostech mozku, o němž tak málo víme. Pro laického čtenáře, který se neorientuje v psychologii, je kniha zároveň pozoruhodným exkursem do této oblasti, ale i námětem k přemítání o vlastní paměti, jejích možnostech a nemožnostech a její osobité autonomii.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Stopy paměti
Autor:
Powers, Richard
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020712707
ISBN:
978-80-207-1270-7
Doporučená prodejní cena:
349 Kč
Originál:
The Echo Maker
Překlad:
Diestlerová, Petra
Popis:
1× kniha, vázaná, 528 stran, česky
Rozměry:
13 × 21 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)