Georges-Marc Benamou - Mnichovský přízrak

Mnichovský přízrak

Nakladatel: Paseka 2008
Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Mladá americká novinářka vyhledá v létě roku 1968 v ústraní žijícího bývalého francouzského premiéra Édouarda Daladiera, aby se po třiceti letech pokusila objasnit zákulisí mnichovské dohody, a navzdory počátečnímu odmítnutí nakonec získá svolení, aby pro svou práci využila politikův soukromý archiv i vzpomínky, s nimiž se jí rozhodne svěřit. Před...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Hitler a duce si dobře pohráli

(...) Románové uchopení mnichovského paktu je i VÝBORNOU PŘÍRUČKOU o psychologii vyjednávání. U historických románů zajímá literární vědce zejména kvalita literárního zpracování, historiky zase vztah k dějinné realitě. Obojí lze aplikovat i na románové ztvárnění událostí Mnichovské konference z pera francouzského spisovatele GeorgeaMarca Benamoua (1957). (...) Odhlédneme-li od literárních kvalit Benamouova textu, můžeme těch několik hodin, které spolu Hitler, Mussolini, Chamberlain a Daladier strávili v Mnichově, vnímat i jako příručku o vyjednávání. Najdeme zde skoro všechny situace, které mohou při vyjednávání nastat.

Cesta do hlubin zrádcovy duše

(...) Mnichovský přízrak rozhodně čtenáře neohromí originalitou slohu nebo překvapivostí zápletky (na to jsou události ze září 1938 Čechům až příliš dobře známé), ale čtivost je zaručena. Benamou ukázal, jak se má dělat "dokufiktivní" román. hodnocení 70 %

Autor Benamou představí knihu o Mnichovu

(...) Může to být nejsledovanější literární večer letošního roku. Francouzský spisovatel a politik Georges Marc Benamou (1957) dnes večer ve Francouzském institutu v Praze představí svou úspěšnou knihu Mnichovský přízrak. Román, který na základě dokumentů a vzpomínek přibližuje události ze září 1938, nedávno vyšel v českém překladu a předmluvu k němu napsal bývalý prezident Václav Havel.

[výběr-knihy]

(...) Román o kapitulaci prostřednictvím samozřejmě že fiktivního rozhovoru s jedním z účastníků, francouzským premiérem Édouardem Daladierem, dosvědčuje, že mnichovská dohoda patří ke klíčovým zvratům evropských dějin, jako trauma přežívá a je nutné se s tímto selháním demokracií znovu a znovu vyrovnávat.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Mnichovský přízrak
Autor:
Benamou, Georges-Marc
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071859291
ISBN:
978-80-7185-929-1
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
Le Fantome de Munich
Překlad:
Tomanová, Zuzana
Popis:
1× kniha, vázaná, 248 stran, česky
Rozměry:
17 × 24 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)