John Updike - Terorista

Terorista

Nakladatel: Paseka 2008
Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Již dvaadvacátý román Johna Updikea dokazuje, že jeho autorovi přes pokročilý věk zdaleka nedocházejí síly ani chuť vyrovnat se v dramatickém příběhu s jedním z nejpalčivějších problémů dnešního světa. Osmnáctiletý Ahmad Ashmawy Mulloy, syn Egypťana a Američanky irského původu, vyrůstá v chátrajícím průmyslovém městě ve státě New Jersey a poté, co...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Odpálit nevěřící psy

(...) Postavy románu jsou vesměs viníci i oběti zároveň, všichni chycení v síti nečitelné současnosti. Jejím lícem je pozitivní individualismus, svoboda žít po svém a vybrat si, čemu věřím. Rubem pak vzájemná lhostejnost, úpadek veřejného prostoru a rozpad komunity občanů do bezmocných nebo nebezpečných zájmových skupin. Nejistota plodí nedůvěru a nenávist. Vládne dojem, že jedinec nemůže už na zemi ovlivnit vůbec nic a nejlépe bude, když se přimkne k nějakému duchovnímu směru (jakémukoliv) a nebude o něm moc přemýšlet. (...) Updike si je vědom, že s přehlednou bílou protestantskou Amerikou, kde prožil nuzné dětství a strmý vzestup, už je konec. Americký sen není, co býval, a může se stát, že svobodu někdo chápe i jako právo odpálit své bližní na rušné křižovatce. Updike není vizionář, který ví, co s tím. Je to střízlivý a zralý odborník na hnutí mysli průměrných lidí a chytrý kronikář. Cítí se však také být zároveň Jackem Levym, Ahmedem i jeho matkou, a proto mu stav světa ani v šestasedmdesáti není lhostejný. Jeho Terorista je poctivá a krásná kniha, která si bestsellerový úspěch zaslouží.

Kde je hranice mezi vírou a terorem? ptá se Updike

(...) Updike, vynikající vypravěč s mimořádným psychologickým darem, touto knihou dokazuje, jak citlivě vnímá a reaguje na americkou skutečnost po 11. září 2001. (...) Updikův román je nejen naléhavý příspěvek k tématu etnické rozrůzněnosti Ameriky, ale také působivý a napínavý román.

Updikeův Terorista šustí papírem

(...) Podobný průzkum, nyní v atmosféře ohrožení bezpečnosti země, podniká i autorův dvaadvacátý román Terorista (2006), který teď vychází v češtině. Updike se v něm jako jeden z prvních spisovatelů odvažuje po září 2001 nakouknout do hlavy aktivisty džihádu ve snaze zjistit, proč si svatý válečník neváží života a co se skrývá za nesmiřitelnou "pravou" stezkou boží, pro kterou padlé Věže stejně jako pro rudé demagogy symbolizovaly centrálu kapitalismu.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Terorista
Autor:
Updike, John
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071859277
ISBN:
978-80-7185-927-7
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
Terrorist
Překlad:
Kondrysová, Eva
Popis:
1× kniha, vázaná, 244 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)