Beer Fritz - ...a tys na ...

...a tys na Němce střílel, dědo?

Nakladatel: Paseka 2008
Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Německý žid z Brna, který vyrůstal v dobře situované středostavovské rodině. Při hledání své identity urazil dlouhou a složitou cestu, přes sympatie k sionistickému hnutí a aktivní členství v komunistické straně vyspěl v přesvědčeného demokrata. Československou první republiku považoval za svoji vlast a až do smrti na její dávno zaniklý svět...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Paměti z honu za bludičkami

(...) Beer byl jako spisovatel a novinář člověkem zkušeným v práci se slovy a jeho paměti se vyznačují vysokou úrovní literárního zpracování, o což není český čtenář ochuzen díky zdařilému překladu Jitky Bodlákové. Užitečným doplňkem knihy jsou doslovy Zdeňka Maršálka a Víta Strobacha, které podrobně pojednávají o historických souvislostech zmiňovaných událostí. Zajímavý životní příběh brněnského židovského intelektuála bez vlasti i bez vyznání a snad i jeho vlastní poučení rozhodně stojí za pozornost především, ne však pouze, milovníků historie.

Dějiny s tvářemi konkrétních lidí

(...) Ve své knize ...a tys na Němce střílel, dědo? se rozhodl vrátit do dětství a mládí, kdy se v Praze zapojil do komunistického hnutí, a prošel až do chvil, kdy po válce odešel do druhého exilu. Jeho vyprávění má několik kouzel. Na sklonku života došel k moudrému smíření s věkem, který limituje naše aktivity. Především však zanechal jedinečné svědectví o společenském a politickém životě v Československu mezi světovými válkami a to zejména v tehdejším komunistickém tisku. (...) V osobitém podání zkušeného novináře a spisovatele ožívá běžný život lidí u nás i ve Francii, kde Beer bojoval jako voják. Je to kniha, jež přispívá k poznání naší minulosti, kterou nevidí černobíle, přesto velmi kriticky. A aniž se prvoplánově snaží, ukazuje důvody, které v důsledcích vedly v poválečném Československu ke společenským deformacím a zločinům.

Vzpomínky, jež kladou znepokojivé otázky

(...) Je jen málo knih, které podávají tak nezkreslené svědectví zasahující etickou naléhavostí a nesmlouvavostí vlastní nejednoduchou minulost. Zároveň jsou neocenitelným morálním poselstvím předávaným generací, která má už jen málo pamětníků. Navíc kniha Fritze Beera oplývá nejen dobrou pamětí, ale i vynikajícím literárním stylem.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
...a tys na Němce střílel, dědo?
Autor:
Fritz, Beer
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071859444
ISBN:
978-80-7185-944-4
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
Hast Du auf Deutsch geschossen, Grandpa?
Překlad:
Bodláková, Jitka
Popis:
1× kniha, vázaná, 352 stran, česky
Rozměry:
13,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2008 (2. vydání)