Max Cannon - Red Meat

Red Meat

Nakladatel: Albatros 2009
Rozebráno
89 Kč
pohlídat

Anotace

Kultovní komiks Red Meat se objevuje na stránkách amerického tisku už od roku 1989 – a s nástupem internetu se stal kultem i u nás. Nakladatelství PLUS konečně nabízí knižní vydání prvního ze tří výborů, které připravil sám autor komiksu, Max Cannon. Na 110 stránkách pronikneme (možná hlouběji, než by bylo zdrávo) do autorova bizarního světa,...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Max Cannon - RED MEAT - Své registry odtajňuje Max Cannon

(...) Red Meat je založený na jednoduchosti a minimální dynamice; prostřednictvím černého humoru odhaluje autorův bizarní až psychopatický svět. Vše se vždy odehrává ve třech černobílých, téměř neměnných obrázcích, kde absentuje pozadí a postavy jsou nakresleny pomocí počítačového programu, ovšem minimální prostor je bezezbytku naplněn typickým absurdním černým humorem. Invence, s níž jsou jednotlivé miniepizody vytvořeny, aniž by se výrazněji měnila vizuální podoba, je neuvěřitelná. Mnohá suchá konstatování přerůstají žánr komiksu a stávají se satirou nejen na americkou společnost. Cannon se navíc nebojí zesměšňovat i jiné komiksové postavy.

Pořádně přiblblá podlost

(...) Komiksovým konvencím se vzpírá i Cannonova šablonovitá a strnulá kresba, negující jakékoli zdání pohybu. Postavičky vypadají jak vystřižené z amerických karikatur z padesátých let. Všechny tři panely - nikdy jich není víc ani míň - jsou téměř identické, místo pozadí je tu jen "bezvýrazná prázdnota", což je komiksový terminus technicus, který v Red Meatu dostává nový význam.

A teď mě omluv, jdu vyskočit z okna

(...) Podobné napětí mezi výrazem a obsahem najdeme i u amerického kreslíře Maxe Cannona, jehož vybrané stripy známé pod hlavičkou Red Meat (čili Syrové maso) vydal Albatros v edici pro dospělé. Popartově laděné figury, upomínající občas na dřevní americké reklamy, dokážou s thymolinovým úsměvem vykládat takové zhůvěřilosti proti rodině, víře či hygieně, že by se za ně nemusel stydět ani Ladislav Klíma. Ačkoli Red Meat, pyšnící se dvacetiletou historií, vychází v češtině poprvé, mezi skalními webovými fandy je znám a překládán už dlouho. Jde totiž o záležitost poměrně subkulturní, vyladěnou na vkus alternativců odchovaných komiksy, horory, rockem a THC.

Red Meat nabízí brutální glosy americké společnosti

(...) Vše se vždy odehrává ve třech drobných a téměř neměnných obrázcích, ovšem minimální prostor je bezezbytku přeplněn absurdním a mnohdy suchým humorem pro fajnšmekry. Invence, s níž jsou jednotlivé miniepizody vytvořeny, aniž by se výrazněji měnila vizuální podoba stripu, je neuvěřitelná. Vše se odehrává v textu, který Cannon staví na jednoduchém principu dnes opakovaným mnohými následovníky: jeho postavy říkají to, co by si nikde jinde nemohly dovolit. Tím Red Meat přestává být pouze zábavným čtením, ale přerůstá v satiru celé americké společnosti a jejích étosů. Navíc se nebojí zesměšňovat i jiné komiksové postavy, především Batmana a další hrdiny v těsných latexových "sado- maso" pláštěnkách.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Red Meat
Autor:
Cannon, Max
Nakladatel:
Albatros
EAN:
9788000018263
ISBN:
978-80-00-01826-3
Doporučená prodejní cena:
99 Kč
Originál:
Red Meat
Překlad:
Onufer, Petr
Popis:
1× kniha, brožovaná, 112 stran, česky
Rozměry:
21 × 10 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)