Dieter Zimmermann - Jak porozumět Kafkovi

Jak porozumět Kafkovi

Nakladatel: Nakl. Franze Kafky 2009
Rozebráno
225 Kč
pohlídat

Anotace

Franz Kafka, génius opředený mnoha polopravdami a předsudky a jeho literatura, která získala přívlastek náročná. Tato kniha je určena čtenářům Kafky, kteří se ho zdráhají číst, nikoliv kafkovským badatelům! Zavede nás do jeho života a jeho krajně subjektivního pohledu na svět, který byl utvářen pestrými přátelskými, rodinnými a milostnými vztahy. Prostředím a dobou ve které žil.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Důvtipné pohledy na Franze Kafku

(...) Autor vychází z oprávněného předpokladu, že sebepodrobnější životopisné údaje o Kafkovi nestačí k porozumění spisovatelovu dílu. Snaží se proto jít jinou cestou, a to ukázat na samotném Kafkově díle, čím se liší od tvorby svých generačních souputníků a přátel, kteří vyšli z obdobného prostředí židovské rodiny v pražském prostředí (...) Nové úhly Zimmermannova pohledu v každém případě i vzdor odrazujícímu názvu čtenáře obohacují, a to nikoli jen důvtipnými konotacemi a osobitým přístupem k nejzávažnějším Kafkovým prózám. "Kdo chce Kafku brát vážně, kdo se jím chce vážně zabývat, musí proniknout do jeho myšlenek," říká oprávněně. Autor sice tvrdí, že "tato kniha je určena čtenářům Kafky, nikoli kafkovským badatelům", nicméně je třeba brát ji jako velmi závažný příspěvek k dnes už předlouhé řadě kafkologické literatury.

Kafka, Kafka

(...) Jednu rovinu knihy tak věnuje Kafkově osobnímu životu a vyvrací klišé o tom, jak byl trýzněný a osamělý (z tohoto vyvracení se za poslední roky už také stalo klišé). Opak byl pravdou, říká Zimmermann, Kafka měl štěstí na rodinu i na přátele. Problémy v osobním životě byly následkem jeho nadměrného spisovatelského nadání, ne naopak. Autor používá materiály, které jsou u nás málo známé.

Jak porozumět Kafkovi

(...) Publikace, která obohacuje dosud nevelký soubor sekundární literatury o Kafkovi v českém jazyce, shrnuje dosavadní znalosti o Kafkově životě a dobových reáliích a vede čtenáře k hlubšímu pochopení jeho díla. Nakladatelství Franze Kafky zvolilo tentokrát z rozsáhlé zahraniční literatury o Kafkově životě a díle k překladu titul, který je určen Kafkovým čtenářům, nikoli badatelům. Zasvěcený autor se vyhýbá rozebírání různých interpretací Kafkova díla, vysvětluje bez suchopárnosti a čtivě Kafkův "svět", dobové reálie včetně tehdejšího literárního provozu, aby vedl čtenáře k pochopení, v čem tkví Kafkova výjimečnost a genialita z hlediska literárního umění. Knížka je příkladem takového psaní o literatuře, jaké právě v české současné kultuře tolik chybí.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Jak porozumět Kafkovi
Autor:
Zimmermann, Dieter
Nakladatel:
Nakl. Franze Kafky
EAN:
9788086911199
ISBN:
978-80-86911-19-9
Doporučená prodejní cena:
250 Kč
Originál:
Kafka für Fortgeschrittene
Překlad:
Čermák, Josef
Popis:
1× kniha, brožovaná, 200 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)