Jaroslav Šůla - Sen o ...

Sen o ratibořickém dětství: Osudy předobrazů postav z Babičky Boženy Němcové

Nakladatel: Nakladatelství Bor 2009
Rozebráno
149 Kč
pohlídat

Anotace

Knížka rozšiřuje a prohlubuje informace, které zájemci o tvorbu Boženy Němcové budou nejspíše znát ze spisů českoskalických badatelů manželů Mühlsteinových. V samostatných kapitolkách se věnuje všem aktérům Babičky, i epizodním, a to tak, že je nejprve připomenuta charakteristická pasáž v Babičce a poté následuje vysvětlující text, líčící život...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Sen o ratibořickém dětství

(...) Jaroslav Šůla v jednotlivých kapitolách povzbuzuje čtenářovy vzpomínky na četbu Babičky ukázkami charakteristických pasáží z knihy, za nimiž následují vysvětlující texty ze života reálných předobrazů literárních postav. Autor uspokojuje i náročné čtenáře, kteří sledují poznámkový aparát a upozorňuje je ještě na další rozšiřující literaturu. Velkým obohacením knihy jsou i četné ilustrace a fotografie, které nám ukáží minulý i současný stav objektů, které jsou s Babičkou Boženy Němcové spjaty. Grafická úroveň knihy je vysoká, což platí jak o ilustracích Jarky Vaňkové, tak i reprodukovaných materiálech, které zapůjčila muzea v České Skalici, Náchodě a Dobrušce a Státní okresní archív v Náchodě.Literatura o Boženě Němcové je tak v díle Jaroslava Šůly doplněna o další významný titul, který by neměl unikat naší pozornosti. Zároveň však bude evokovat vzpomínky na naše dětství, což bývá příjemné.

Knížka Sen o ratibořickém dětství boří mýty o postavách Babičky Boženy Němcové

(...) Jde o práci na vysoké literárně vědné úrovni, jak si ještě ukážeme, o populárně naučnou literaturu faktu, v níž archivář Jaroslav Šůla zúročuje své badatelské objevy genealogické i topografické v mnoha archivech českých i zahraničních. (...) Každá kapitola osvětlující osudy postav Babičky má dvě části, dva aspekty. Nejprve autor parafrázuje a zčásti přímo cituje vlastní text autorky prózy, připomíná charakteristické pasáže z Babičky, pak následuje paralelně samotný vysvětlující text literárního historika, líčící život reálného předobrazu, skutečně historicky doložitelného prototypu té které postavy. (...) Závěrem lze konstatovat, že nová Šůlova knížka Sen o ratibořickém dětství (2009) významně obohacuje dosavadní literaturu o postavách Babičky Boženy Němcové, přináší nové poznatky pro širokou čtenářskou obec na kriticky historickém a vědeckém základě a vyvrací a boří nevědecké mýty a spekulace.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Sen o ratibořickém dětství
Autor:
Šůla, Jaroslav
Nakladatel:
Nakladatelství Bor
EAN:
9788086807676
ISBN:
978-80-86807-67-6
Doporučená prodejní cena:
165 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 108 stran, česky
Rozměry:
14 × 21 cm
Rok vydání:
2009