Jiří Kárnet - Posmrtný deník

Posmrtný deník: Přísně tajná odpověď Václavu Havlovi

Nakladatel: Paseka 2009
Rozebráno
152 Kč
pohlídat

Anotace

Základ Kárnetovy eseje nazvané Posmrtný deník vznikl jako odpověď na dvě anketní otázky Václava Havla, které tazatel položil některým exulantům během své návštěvy v New Yorku v roce 1968: „Chtěl byste přijet do Prahy na návštěvu?“ a „Chtěl byste se tam vrátit natrvalo?“ Kárnetův text měl v roce 1968 vycházet na pokračování v Literárních listech,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Nearer home aneb hokej „my” proti „my”

Jiří Kárnet, divadelní kritik, žurnalista, dramatik, básník a překladatel, byl u nás osobností málo známou, neboť od roku 1948 žil v emigraci; zprvu ve Francii, ale většinu života strávil v New Yorku. S Pavlem Tigridem založil čtvrtletník Svědectví, spolupracoval se Svobodnou Evropou a Hlasem Ameriky. 1. února tohoto roku zemřel; jeho Posmrtný deník, vydaný u nás před necelými dvěma lety, je tak paradoxně tím, co Kárnetovo dílo stále udržuje živé.
Celá recenze

Deník psaný těsnopisem

(...) Esej Jiřího Kárneta se tedy začal rodit jako odpověď na anketu, ale přerostl v něco, co se tvarem vymyká zaběhnutým kategoriím. To nádorové rozbujení slov (nezhoubné ovšem) způsobilo slůvko "natrvalo". Do Prahy na návštěvu by se totiž rozjel třeba hned zítra, přiznává Kárnet, ale napořád? To už není otázka politická, ale osobní a znamená to ptát se sám sebe: kdo jsem, kde stojím a kam patřím. Proto se rozhodl pro sebezpytnou metodu asociativního psaní: zkusí odbourat kontrolní mechanismy svého myšlení proudem volných úvah, které na sebe nemusejí logicky navazovat ani spolu souviset, a třeba z toho toku vyplave něco na hladinu. (...) Což odkazuje i k druhé interpretaci názvu Kárnetovy knihy - aby autor odhalil svou podstatu, musí "zemřít" jeho vědomé já, proto Posmrtný deník. Naštěstí se mu to nedaří, a tak mezi řádky vystupuje i jeho povahopis včetně bolestí a smutků. Nakonec právě v tomto osobním "těsnopisu" je Kárnetův esej nejsilnější - je to pokus o odpověď na otázku "kdo jsem", a ten nemůže skončit úspěchem, jen občasným prohlédnutím.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Posmrtný deník
Autor:
Kárnet, Jiří
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071859956
ISBN:
978-80-7185-995-6
Doporučená prodejní cena:
169 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 124 stran, česky
Rozměry:
11,6 × 19 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)