Anne B. Ragdeová - Topoly berlínské

Topoly berlínské

Nakladatel: KNIHA ZLÍN 2010
Rozebráno
260 Kč
pohlídat

Anotace

Román Topoly berlínské začíná jednoho teplého letního dne, těsně po válce, kdy se spolu potají setkávají dva milenci ze statku Neshov nedaleko Trondheimu. Po romantickém úvodu se ovšem čtenář ocitá v drsné realitě a seznamuje se postupně se třemi bratry Neshovovými. S Margidem, který žije v Trondheimu jako osamělý starý mládenec a provozuje...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(4x)

Vaše hodnocení
Velmi čtivě napsaná kniha s nečekaným rozuzlením. Už se těším na další díl.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Současná severská sága

Snaž se, jak chceš, svým kořenům neutečeš, neboť jsou tvou nedílnou součástí. Tak by mohl znít leitmotiv románu Topoly berlínské od Anne B. Ragdeové. (...) Kniha částečně navazuje na vyprávěcí postupy rodinných ság, které obohacuje esencí detektivní atmosféry. U smrtelného lůžka statkářky se scházejí její potomci, aby mohli rekonstruovat přerušená vztahová pouta. A jak do sebe vzpomínky zapadají, ozřejmuje se také příčina žalostného úpadku hospodářství. Homosexuální estétství nejmladšího syna, stejně jako mlčenlivá zarputilost prvorozeného, který kvůli chovu prasat rezignuje na soukromý život, jsou zachyceny s hlubokým citem pro detail. Tento dojem narušuje portrét třetího z bratrů, umývače mrtvol, z něhož kouká snaha čtenáře šokovat. Celkově vzato text není prvoplánový, neschází mu občasný humor ani kapka meditativnosti, ztělesněné v symbolu topolů, jež ve fjordu vysázeli němečtí nacisti.

Rodinná pouta na obtíž

(...) Ragdeová román, za nějž získala cenu Riksmalsprisen, určenou knihám napsaným v konzervativní variantě norštiny, jazyce riksmal, staví kolem zlomové události v jediné rodině. Matka Neshovových leží v nemocnici; prodělala mrtvici. Tři synové, vyplašený tichý otec a vnučka, která babičku nikdy neviděla, se tak po dlouhých letech setkávají, aniž by chtěli. (...) Může to vypadat bizarně, ale právě Erlendova homosexualita, smrt neznámého kluka a porod prasat na farmě tvoří opravdu zásadní část knihy. Ragdeová totiž každou kapitolu věnuje jiné postavě. Krůček po krůčku nechává čtenáře nahlédnout do jejich nejbanálnější každodennosti: jak se chovají, jak reagují na telefonát o matčině mrtvici, jak nepokrytě projevují odpor k vlastní rodině, se kterou původní vazby přetrhali už dávno.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Topoly berlínské
Autor:
Ragdeová, Anne B.
Nakladatel:
KNIHA ZLÍN
Edice:
TRACK
EAN:
9788087162330
ISBN:
978-80-87162-33-0
Doporučená prodejní cena:
289 Kč
Originál:
Berlinerpoplene
Překlad:
Krištůfková, Kateřina
Popis:
1× kniha, brožovaná, 294 stran, česky
Rozměry:
12 × 19,5 cm
Rok vydání:
2010 (1. vydání)