Roberto Saviano - Krása a peklo

Krása a peklo

Nakladatel: Paseka 2010
Rozebráno
242 Kč
pohlídat

Anotace

Italský novinář a autor dnes již světoznámého svědectví o praktikách neapolské mafie Gomora rozvíjí a aktualizuje v textech své nové knihy témata spojená s působením camorry v mnoha oblastech italského i mezinárodního průmyslu, obchodu a veřejného života a šířeji se věnuje i vlastní životní situaci, kterou vydání Gomory zásadním způsobem změnilo,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Prolomit mlčení mafie a přežít

(...) Zahrnuje texty z let 2004 až 2009. V prvním oddílu Jih a ve třetím s názvem Byznys lze najít reportáže podobné Gomoře: o betonářských lobby, podnikatelích zpronevěřujících peníze z evropských fondů, kšeftařích s odpady, zbraněmi, drogami, pracovními silami a bílým - vlastně dnes spíš černým - masem i o dalších druzích mezinárodních mafiánů, které Roberto Saviano zbavuje falešného nánosu filmových a románových mýtů. Působivé jsou texty druhé kapitoly Lidé, věnované umělcům, sportovcům, novinářům, lidem bojujícím s vrozenými handicapy či s nepřízní společnosti. (...) Savianovo psaní by se možná dalo nejpřiléhavěji charakterizovat označením z latinskoamerické literatury: žánr svědectví. Jeho síla nespočívá jen v pojmenovávání zločinných praktik, ale hlavně ve zprostředkování prožitku popisovaného, což umí právě jen krásná literatura.

Roberto Saviano bojující

(...) Krása a peklo, svazek esejů a novinových článků z let 2004-2009 ve skvělém překladu Alice Flemrové, je jakousi palčivou tečkou za Gomorou (italsky Mondadori 2006, česky Paseka 2010), knihou, kterou lze číst jako popis šílené exkurze do současného světa mafie. Právě v Gomoře otevřel Saviano světu oči a vytáhl na světlo ilegální hospodářský cyklus zvaný Systém. Eseje na sebe v mnohém navazují. Také tady Saviano v horečnatém tempu, a přesto nanejvýš zasvěceně a přehledně popisuje onen krvavý chomáč, ve který se spekl byznys, zločin a politika. V mafiánském podsvětí se spolu s autorem ocitáme od vykládky ilegálního zboží v neapolském přístavu, přes nekonečné války klanů doprovázené vražděním a mučením, přes bizarní náboženskou pouť mafiána do města Iževsk-Ustinov k nohám "geniálního vynálezce" Michaila Kalašnikova, až k popisu nádoru na těle italského jihu, dýmající skládky toxického odpadu z celé Evropy, v niž proměnila Kampánii neapolská odnož mafie, zvaná Camorra.

Roberto Saviano vrací psaní význam úniku z těžkých časů

(...) Krása a peklo je souhrnem esejů, nekrologů, reportáží, črt a dalších literárních či novinářských žánrů. Ale všechny spojuje jediné univerzální téma - člověk proti osudu, jak tomu implicitně bylo již v Gomoře. Saviano se ve svých textech zabývá velkou spoustou fenoménů dnešní doby. Vedle sebe stojí italské mafie, jejich stále se rozšiřující pravomoci, srůstání s oficiální politikou a byznysem, téměř pohádkový příběh barcelonského fotbalisty Lionela Messiho a otevřený dopis kraji okolo Neapole. Někdy je Savianův přístup obdivný (okouzlení Messim, který porazil chorobu zastavující růst, aby mohl hrát fotbal), jindy buřičský (otevřený apel, aby lidé nezavírali oči nad nepravostmi páchanými camorrou), v popisování byznysu kolem kokainu zase analytický a striktně žurnalistický, jakoby nezaujatý. Nezaujatost však v jeho článcích nehraje prim. Naštěstí. Mnoha příklady dokládá, že člověk se občas dostane do situace, kde musí volit mezi dobrem (a třeba za to trpět) a zlem (žít ve lži či sladké nevědomosti).

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Krása a peklo
Autor:
Saviano, Roberto
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788074320286
ISBN:
978-80-7432-028-6
Doporučená prodejní cena:
269 Kč
Originál:
La bellezza e l´inferno. Scritti 2004-2009
Překlad:
Flemrová, Alice
Popis:
1× kniha, vázaná, 260 stran, česky
Rozměry:
14 × 20,6 cm
Rok vydání:
2010 (1. vydání)