Philip Roth - Druhý život

Druhý život: Komedie o hledání životní změny

Nakladatel: Mladá fronta 2010
Rozebráno
323 Kč
pohlídat

Anotace

V humorně laděném románu se Rothův spisovatel Nathan Zuckerman rozhodne vyjít z tvůrčí samoty a začít žít „druhý život“ – oženit se s ženou výrazně mladší a založit s ní rodinu. Je v tom však jistý háček. Zuckerman trpí srdeční chorobou a léky, které užívá, ho zcela zbavily potence. Má pro krásnou ženu volit mezi životem a smrtí a vydat se do rukou kardiochirurgům?

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

O zhoubnosti idyly

V románu Druhý život (The Counterlife) z roku 1986 si americký prozaik židovského původu Philip Roth klade otázku, v čem spočívá „skutečný život“, jak žádoucí a smysluplné jsou zásadní životní změny a konečně: jak má žít spisovatel a Žid.
Celá recenze

Moralizující kanibal si hraje se životy

(...) Román Druhý život amerického prozaika Philipa Rotha, který v originále vyšel v roce 1986, nese podtitul Komedie o hledání životní změny. V experimentální, hořkosměšné komedii se autorovi podařilo skloubit a rozehrát tři velká témata - mužskou krizi středního věku, takzvanou židovskou otázku a také otázku po povaze a morálce románové tvorby... (...) "První životy" této bratrské dvojice se - na střídačku - zvrhávají v krizi středního věku. Jak už to v pozdních románech Philipa Rotha obvykle bývá, hrdiny stihne srdeční choroba provázená impotencí a oni v předtuše vlastní smrtelnosti či přinejmenším impotentního skomírání a dožívání ukrutně zatouží po drastické životní změně. Román pak vlastně nedělá nic jiného, než že líčí, jak by jejich hledání druhého života mohlo skončit - to jest asi jakou směšnou katastrofou. (...) V Druhém životě americký autor líčí lidské soužití jako divokou změť hlubokých životních neshod, předsudků, nedorozumění a podrazů na živých i mrtvých, které komičnost líčeného dodává výrazně hořkou příchuť.

O životě, který nebyl

(...) Stejně jako všechny zuckermanovské romány využívá i Druhý život poměrně prostého příběhu k rozehrání zajímavé meditace o povaze lidského života. Začíná zápiskem z Zuckermanova deníku, popisujícím vážný zdravotní stav Nathanova bratra Henryho. Ten je pravým opakem staršího sourozence; před bohémským povoláním dal přednost jistotě a rodině. Zvolil si dráhu zubaře a žije poklidným rodinným životem, dokud nepřijde krize v podobě srdečního onemocnění. V tom okamžiku se ukazuje, že byl Henryho život do značné míry iluzí. Lékaři čtyřicátníkovi dávají na výběr: buď se rozhodne pro léčbu léky, která je neriziková, nicméně téměř jistě povede k pacientově impotenci, nebo může podstoupit vysoce rizikovou operaci. Henry volí navzdory radám lékařů druhou možnost, mimo jiné kvůli milostnému románku, jejž udržuje se svou asistentkou. Právě v okamžiku osudového rozhodnutí se bortí obraz Henryho jakožto spořádaného otce a manžela. Navzdory letům sporů se obrací na svého staršího bratra a žádá ho o radu ... Lidský život, ani ten Henryho, nelze vtěsnat do nějaké škatulky a nelze jej jasně utřídit. Není totiž jen jeden.

Philip Roth je opět inteligentní a vtipný

(...) Pět kapitol, z nichž kniha sestává a které si navzájem protiřečí, lze číst přinejmenším dvěma způsoby: buď jako komentář k procesu psaní, kdy autor má mnoho nápadů, ale ne všechny se do tradiční prózy dostanou, nebo jako úvahu na téma, že všichni lidé někdy žijí druhým životem v tom smyslu, že dělají věci, které nezapadají do jejich oficiálního bytí. (...) Tu ústy Nathana, onde ústy Henryho se Druhý život ostře naváží do jakéhokoli monolitického myšlení – ať už je to vlna vnímání ze 60. let a "idiotský žargon té doby", který nadělal nejen Angličanům z mozků drť, nebo freudovská "oidipovská bažina", redukující složité předivo mezilidských vztahů na schémata typu synovská vzpoura proti otci. Opravdovým triumfem je však styl: filozoficky i formálně narušuje hranice mezi realitou a fikcí, podvratně včleňuje autobiografické prvky, provokativně ohmatává židovskou i americkou identitu a přitom nepřestává bavit. Nakonec se román dá číst i jako neobyčejně inteligentní a vtipný komentář k mužské krizi středního věku.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Druhý život
Autor:
Roth, Philip
Nakladatel:
Mladá fronta
EAN:
9788020417633
ISBN:
978-80-204-1763-3
Doporučená prodejní cena:
359 Kč
Originál:
The Counterlife
Překlad:
Hanuš, Jiří
Popis:
1× kniha, vázaná, 352 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2010 (1. vydání)