Robert Bly - Železný Jan
Exkluzivně

Železný Jan

Nakladatel: Argo 2012
Není v prodeji
98 Kč
pohlídat

Anotace

Za osu knihy si americký básník vybral pohádku bratří Grimmů Železný Jan a toto téměř mytologické vyprávění mu slouží jako podpůrná konstrukce pro jeho úvahy o jednotlivých fázích života, o zkouškách a prozřeních, kterými by měl procházet každý opravdový muž, chce-li být nejen navenek, ale i vnitřně šťasten, a snaží se v ní vykreslit archetyp muže,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(7x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Pozor- Blyova kniha Železný Jan není receptem!

(...) Kniha Železný Jan vychází z předpokladu, že zatímco dědictví obecně je uloženo v instinktech, konkrétní minulost lidstva lze odkrýt v příbězích, a vrací se tedy k pohádce bratří Grimmů Železný Jan, jež se sama ovšem opírá o legendu starou několik tisíc let. (...) Tu se snaží postavit do kontrapozice se situací nynější doby, kdy, jak přiznává, "dominující roli hrají ekonomické vztahy", což podle něho vylučuje existenci jak patriarchátu, tak matriarchátu, to jest pořádků známých a osvědčených, jež svým způsobem odpovídají přírodnímu řádu.

Robert Bly pochybuje, že je nyní ještě možné dospět v muže

(...) Na rozdíl od mnoha knih, jejichž obsahem je hledání vnitřní ženy či vnitřního dítěte, nejsou v Železném Janovi závěry podloženy jen čistě intuitivní a subjektivní autorovou jistotou, že to tak je . Bly nachází potvrzení svého výkladu Železného Jana v dalších pohádkách, ve starověkých bájích a legendách, v životě primitivních národů, v pracích psychoanalytiků, ve starší i moderní poezii a próze. (...) Robert Bly skutečně (nejde o frázi) nutí čtenáře přemýšlet. O vztahu k matce, k otci, o tom, zda je skutečně mužem, popřípadě co udělat, aby se jím stal.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Železný Jan
Autor:
Bly, Robert
Nakladatel:
Argo
EAN:
Doporučená prodejní cena:
98 Kč
Originál:
Iron John
Překlad:
Siedloczek, Marian
Popis:
Elektronická kniha, 282 stran, bez zabezpečení DRM, 1,7 MB ePUB ePUB, 6,3 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2012