Josef Serinek, Jan Tesař - Česká cikánská rapsodie
Doručení po ČR zdarma Info OKO

Česká cikánská rapsodie: I. - III. svazek

Nakladatel: Triáda 2016
Není skladem
2 069 Kč
pohlídat

Anotace

Vzpomínky Josefa Serinka, proslulého „Černého partyzána“, zaznamenal Jan Tesař v letech 1963–1964. K rukopisu se po čtyřiceti letech vrátil, připravil jej k vydání a vystavil kritickému zkoumání. Rozsáhlá komentovaná edice je dovršením práce Jana Tesaře věnované dějinám českého partyzánského hnutí za 2. světové války. Autor se v ní snaží inspirovat...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Markus Pape napsal o knize:
--Česká cikánská rapsodie je Tesařovo nekompromisní zúčtování s českým oficiálním dějepisem ve vztahu k druhému odboji i se současnou verzí politiky „zdravého rozumu“.-- To jsem zvědavý, Tesař umí provokovat, ale jde mu vždycky o víc, o věci vždycky zásadní!
A lepší je číst Tesařovy vlastní texty, než mít jeho názory odněkud předžvýkané.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Epos o černém partyzánovi

(...) Kdo byl Josef Serinek? Vzpomínky, které Jan Tesař zachytil záměrně v nejsyrovější podobě, před nás staví osobnost zcela mimořádného osudu, postavu skoro mytickou, která jako by se ve 20. století zjevila z nějakého dávného hrdinského eposu.

Dialog se vzpomínkami partyzána

(...) Česká cikánská rapsodie nabízí cestu českými dějinami očima psance a jeho historika. (...) Když F. X. Šalda recenzoval Joyceova Odyssea, začal slovy: „Tak tedy o tom leviatanovi, o tom obrovském velrybovi, který strhal sítě tolika kritikům.“ Česká cikánská rapsodie je takový „velryb“, kniha, jaká přichází jednou za čas a je výzvou. Zda si najde čtenáře a kritiky schopné navázat na Tesařův dialog napříč časem, je otevřená otázka.

Sám proti všem: vzpomínky Josefa Serinka

(...) Česká cikánská rapsodie je Tesařovo nekompromisní zúčtování s českým oficiálním dějepisem ve vztahu k druhému odboji i se současnou verzí politiky „zdravého rozumu“. Kniha dokládá, jak málo se zatím ví o dějinách dnes největší etnické menšiny v zemi. A jak moc tato společnost potřebuje hlubší znalost romské historie, aby s ní navázala plnohodnotný, vyrovnaný a pro obě strany kladný vztah.

Historik shrnul své bádání o partyzánském odboji na Vysočině

Třídílná publikace s názvem Česká cikánská rapsodie, jež shrnuje historické bádání Jana Tesaře o partyzánském odboji na Vysočině v době druhé světové války, je v současné době na pultech knihkupectví. Historik Jan Tesař v ní zpracoval vzpomínky romského partyzána Josefa Serinka, zvaného Černý partyzán, který za války uprchl z tábora v Letech a poté našel útočiště v oblasti Žďárských vrchů. (...) Při práci a intenzivním studiu dobových pramenů v archivech Jan Tesař nalezl mnoho nových informací a souvislostí. Podařilo se mu objasnit řadu událostí a identifikovat některé do té doby neznámé postavy odboje. Nové poznatky Tesař soustředil ve zvláštním svazku obsáhlých komentářů. Shrnutí, které původně mělo být doslovem, se pak rozrostlo natolik, že si vyžádalo další, třetí svazek.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Česká cikánská rapsodie
Autor:
Serinek, Josef a Tesař, Jan
Nakladatel:
Triáda
Edice:
Delfín
EAN:
9788087256862
ISBN:
978-80-87256-86-2
Doporučená prodejní cena:
2 299 Kč
Popis:
3× kniha, vázaná, 1364 stran, česky
Rozměry:
16,5 × 22 cm
Rok vydání:
2016 (1. vydání)