Ilona Fryčová - Varování
Snížená cena

Varování: 7 neuvěřitelných příběhů

Nakladatel: JaS 2013
Rozebráno
45 Kč
pohlídat

Anotace

Všude kolem nás se dějí i nepěkné věci, bohužel, jejich obětmi se stávají také děti. Ale občas "cosi" dítě varuje, zachrání ho před něčím zlým. Snad dobří duchové?!
Ilona Fryčová napsala sedm příběhů, ve kterých malí hrdinové prožívají nepříjemné okamžiky, plní nesnadné úlohy, stojí před tíživými životními situacemi. Dospělí, zdá se, nevnímají,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

RECENZE: Jsou duchové zlí? Pokud někteří ano, tak ti v knize Ilony Fryčové určitě ne

Dobré duchy představuje Ilona Fryčová ve své knize pro dětské čtenáře Varování, která obsahuje 7 různých povídek. V souvislosti s duchy si lidé představí především tajemno, strach a zlo. Není výjimkou, že se děti bojí usínat samotné ve svém pokojíčku, a proto si ke spánku dopomáhají třeba zapnutou lampičkou nebo pootevřenými dveřmi. Po přečtení této knihy budou děti ale vědět, že ne vše, co někdy na první pohled vypadá strašidelně, musí takové i ve skutečnosti být.

Varování - 7 neuvěřitelných příběhů

(...) Obálka této knihy není barevná, zářivá a veselá, naopak, její motiv je ponurý a název - VAROVÁNÍ - na vás svítí velkými červenými písmeny. Přesto mě ale zaujala motivem. (... ) Příběhy jsou různě dlouhé, různě jednoduché a různě složité. Hlavními hrdiny jsou pokaždé děti a každý příběh prožije jedno ze sedmi z nich. Rozhodně nečekejte, že příběh rozečtete a dočtete jej zítra. Mně to nešlo. Musela jsem dočíst až do konce, musela jsem vědět, jak to dopadne a co za tím vším vězí. Četla jsem dlouho do noci a pak ještě dlouho přemýšlela nad obsahem. Potily se mi ruce a bylo mi úzko, když jsem si představila, že tohle všechno se úplně klidně děje. Měla jsem strach spolu s dětmi, protože vím, jak jsou ve svojí důvěřivosti a otevřenosti zranitelné. Žasla jsem nad jejich odvahou a plakala při dobrém konci a rozuzlení. Tohle všechno jsem zažívala. Věřím tomu, že všechny příběhy jsou reálné a že se snad dokonce i staly. Autorka nejen, že zvolila skvěle téma, ale navíc má dar čtenáře oslovit, zaujmout a rozhodně ho nenudí. Ty stránky se čtou samy.

A všechno dobře dopadlo

(...) V současné době něco podobného platí i v oblasti literatury pro mládež. Násilí proniká i tam, texty mnohdy přejímají akčnost amerických filmů. V takové atmosféře mají odlišné příběhy těžkou pozici, děti je mohou odmítat jako nudné. Přesto je dobře, že to někteří autoři nevzdávají. Spisovatelka Ilona Fryčová je jednou z nich, vydavatelství JaS nedávno vydalo její knihu Varování. Sedm příběhů v knize Varování má jednotnou koncepci a mnoho společných rysů. Nejvýraznějším, prostupujícím všemi povídkami jako primární téma, jsou duchové. Autorka vychází z názoru, že v určitých případech zůstávají duše zemřelých mezi námi a zjevují se senzitivním jedincům. V knize Varování navíc pomáhají těm, kdo jejich pomoc potřebují. Hrdinové povídek jsou děti ve věku okolo deseti let, tedy v jednom z velmi citlivých životních období. Autorka je staví do situací, v nichž jsou ohroženy zcela reálným nebezpečím, v současné době se běžně vyskytujícím.

Děti a duchové

(...) Ilona Fryčová na to šla z té méně ponuré stránky: její duchové jsou vesměs dobří a dětem pomáhají. Což je někdy více než potřebné, protože dětský svět zdaleka není tak prosluněný, jak se dospělým v idealizujícím zpětném zrcátku často zdává. (...) Ingredience jsou prosté a jejich základním materiálem jsou dětská trápení: šikana, úmrtí v rodině, příchod do nového prostředí, neporozumění dospělých, ale třeba i drogy... A právě v takové chvíli jako Deus ex Machina přicházejí nadpřirozené síly a více či méně nenápadně podávají pomocnou ruku, aby příběh postupně dospěl k nápravě a šťastnému rozuzlení. (...) Sbírka duchařských povídek Ilony Fryčové je na prvním místě dětské čtení - stylem i zápletkami. Neuškodí ale možná ani rodičům, kterým může připomenout, že pod prosluněnou hladinou zdánlivě bezstarostného dětství jejich potomků se někdy mohou skrávat hodně temné a nebezpečné tůně.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Varování
Autor:
Fryčová, Ilona
Nakladatel:
JaS
EAN:
9788090493667
ISBN:
978-80-904936-6-7
Doporučená prodejní cena:
99 Kč
Ilustrace:
Kříkava, Tomáš
Popis:
1× kniha, brožovaná, 176 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 20,5 cm
Rok vydání:
2013 (1. vydání)