Michael Chabon - Židovský policejní klub

Židovský policejní klub

Nakladatel: Odeon 2013
Židovský policejní klub

Židovský policejní klub

314 Kč
Rozebráno
314 Kč
pohlídat
Rozebráno
304 Kč
pohlídat

Anotace

Dílo se odehrává v alternativní přítomnosti v aljašském městě Sitka: tam byla před 2. světovou válkou umístěna velká část východoevropských Židů. Sitka je federální distrikt USA se zvláštním režimem židovské samosprávy, jež má však záhy skončit. To v obyvatelích města vyvolává nejistotu. Životem omlácený detektiv oddělení vražd Meyer Landsman...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Literární fantazie klíčem k realitě

(...) V případě tohoto románu se potvrzuje okřídlená pravda, že umění dokáže metaforou vysvětlit daleko více než obsáhlé analýzy. Autor nedává čtenáři skrze hlavního hrdinu Meyera Landsmana žádné morální ponaučení. Detektiv splnil svůj úkol, vyřešil vraždu, ale zachránit svět je nad jeho schopnosti. Pokud může někdo zachránit či alespoň ovlivnit svět, od toho jsou jiní lidé, čtenáře nevyjímaje.

Vážné věci prosáté drsnou školou

(...) Největší kouzlo Chabonovy novinky není v tom, zda se skrze slzy směje bushovské Americe, či nakolik pašuje Chandlera do kulis ghetta, protože v úsilí bránit se jazykem zachází mnohem hlouběji. (...) Autor totiž nejen znovu naplnil ducha postmoderny tím, že na stokrát omletých základech vytvořil precizním stylem kvalitu novou, ale zhmotnil i to, co se v reálu nikdy nepovedlo. Mrtvý jazyk jidiš aspoň v této knize disponuje suverénní mocí, byť nikdy nebyl vlastní žádnému státnímu útvaru, a stává se baštou, jejíž termíny a reálie román nemíní rozebírat ve vysvětlivkách, neboť i tak srozumitelně popíše duchovní problémy éry nejistoty. Zatímco my se o té nejistotě začínáme bavit v souvislosti s teroristy a krizí, generace Židů ji znají jako své boty. Podle Bernarda Malamuda je však "každý člověk Žid - jen o tom ještě neví".

Židovský policejní klub

Chabon ve své knize skvělým způsobem vzdává hold drsné škole detektivky. Děj románu se odehrává v aljašském městě Sitka. Před hrozbou holocaustu zde našli své útočiště evropští Židé.
Celá recenze

Balada i komedie o židovském vraždění

(...) Se sebevědomou bravurou a záviděníhodnou energií napsaný román lze číst jako další ukázku veselého sebemrskačství, jaké s ohledem na svůj etnický původ provádějí židovští tvůrci už mnoho let. Ale zachovává i pravidla scifi thrilleru s napínavým dějem a nečekaným a silným rozuzlením, na něž by byl pyšný kterýkoli autor detektivní drsné školy. Chabonovu knihou se chvíli čtenář musí prodírat (oč více bude vybaven intelektuálněji i "popkulturně", tím to bude mít snazší), ale brzy ho strhne a pak už jen odměňuje.

Chabonův lék proti choleře

(...) A u detektivního žánru zůstává také v případě poslední knihy. Židovský policejní klub svým způsobem navazuje na americkou "drsnou školu" Raymonda Chandlera. Současně se však například v duchu Rothova Spiknutí proti Americe uchyluje k alternativní historii, tedy subžánru science fiction. (...) Historické události jsou pouze pozadím, na němž se odvíjejí osudy jednotlivých hrdinů. Detektiv Landsman představuje osamělého policistu - charakterizuje ho zničený osobní život a velké množství charakterových vad, jež vyvažuje geniálním úsudkem.

Nejvtipnější kniha roku 2008

(...) Co čtenáře na knize okamžitě uchvátí, je propracovaný styl. Chabon pluje žánry asi tak jako plejtvák obrovský septikem - každá kolonka je mu těsná. Žánrovou literaturu a bezskrupulózní popík doplňuje o vzletné popisy, technické detaily a neobyčejně propracované fórky, u nichž čuráte smíchy i se slovníkem v ruce (musíte přece zjistit, co znamenají slova šames, šolem, šlemazl či šofar). (...) Kniha je ve svých hyperbolách vážně legrační, ačkoli hlavními postavami jsou (jak je pro Chabona typické) ochmelkové, gayové, Židi, bisexuálové, narkomani a všichni ostatní osudem zkoušení lidé, z nichž si ze zákona nesmíme dělat srandu.

Proč Chabon přemístil židovský stát na Aljašku?

(...) Příběh se odehrává v současnosti, ale ve fiktivním světě federálního distriktu Sitka, kde v roce 1948 vzniklo území židovské samosprávy namísto státu Izrael (přitom už dřív sem byla přemístěna větší část východoevropských Židů). Nejde jen o to, že Chabon si mistrně pohrává se stylem slavných židovských spisovatelů včetně toho, že bohatě využívá slovník jidiš a zároveň v jeho duchu vymýšlí i další slova, ale čtenář si nutně klade otázku: Proč? Proč Cha bon svou detektivku umístil do takhle nereálného prostředí, které zároveň až důvěrně zpřítomňuje? (...) V pozadí jeho detektivky nejde tedy tolik o ztvárnění kriminálního žánru drsné školy, jako o všudypřítomnou obavu z budoucnosti, nesamozřejmost daného stavu i vlastní existence v tomto světě plném nejistot.

Michael Chabon Židovský policejní klub

(...) Chabon vytváří fascinující, do nejmenších podrobností promyšlený svět, v němž dochází ke konfliktu prastarých hodnot s požadavky moderní společnosti. Vzdává tak hold svým oblíbeným žánrům, jako komiks či drsná škola amerického detektivního románu.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Židovský policejní klub
Autor:
Chabon, Michael
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020715241
ISBN:
978-80-207-1524-1
Doporučená prodejní cena:
349 Kč
Překlad:
Záleský, David
Popis:
1× kniha, vázaná, 400 stran, česky
Rozměry:
13,3 × 20,7 cm
Rok vydání:
2013 (2. vydání)