Franz Kafka - Proměna
Ke stažení

Proměna

Nakladatel: Radioservis 2013
Proměna

Proměna

169 Kč
Skladem
169 Kč
Ihned
199 Kč
Proměna

Proměna

179 Kč
Rozebráno
179 Kč
pohlídat
Proměna

Proměna

159 Kč
Není v prodeji
159 Kč
pohlídat

Anotace

„Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz. Ležel na hřbetě tvrdém jak pancíř, a když trochu nadzvedl hlavu, uviděl své vyklenuté, hnědé břicho rozdělené obloukovitými výztuhami, na jehož vrcholu se sotva ještě držela přikrývka a tak tak že úplně nesklouzla dolů.
Jeho...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Skvělá komiksová adaptace Kafkovy Proměny

(...) Gatarik sleduje chronologickou linii příběhu, mění však jeho dynamiku, nechává rozvinout scény, které jsou v knize okrajové (spor s nájemníky), jiné krátí, že raději sáhnete po textu, aby vám jejich smysl neušel. To je však součástí autorské licence a v komiksovém žánru běžný postup. Gatarikova adaptace příběhu potvrzuje, že i do žánru donedávna považovaného za podřadný lze převést i komplikovanější texty, aniž by trpěly "ztrátou v překladu", i že komiksové zpracování může jejich působivost podtrhnout.

Kafkova Proměna ožívá v obludném komiksu

(...) Gatarikovo pojetí je surreálnější a obludnější, i když i on má smysl pro humor. Lidé v jeho obrázcích nicméně jako lidé moc nevypadají, rysy mají neforemné, podivné, občas připomenou shnilou zeleninu. Potvory hmyzí, nebo lidské? Gatarik tak zdůrazňuje, že Řehoř byl pro rodinu i zaměstnavatele užitečný, je dokud pracoval a vydělával. Jakmile nemůže, stává se břemenem, obtížným hmyzem. Ale není stejně "hmyzí" i jeho okolí? (...) Gatarikův komiks je až na pár stránek černobílý. Barevné obrazy však nejsou o moc veselejší. V závěrečné scéně jede spokojená, osvobozená rodinka tramvají na výlet. Nedaleko tlačí paní postiženého kluka na vozíku a po zdi leze zelený brouk. Další Řehoř?

Václav Gatarik: Proměna

Výtvarník (sochař!) Gatarik se rozhodl komiksově zpracovat nejslavnější povídku Franze Kafky, přičemž přesně vyvážil pietu k originálu i vlastní autorské pojetí. Příběh Řehoře (nebo v novějších překladech Gregora) Samsy, který se promění v ohromného brouka a své rodině tím nadělá spoustu trápení, sleduje kompletní děj povídky až do smutně optimistického závěru konečně šťastné rodinky v tramvaji. Kresba se pohybuje někde mezi Čtyřlístkem a německým expresionismem. Občas neuznává perspektivu, působí střídavě dětsky neohrabaně a mézlovsky hrozivě. Robustní linkou tu kreslí převážně nehezké tváře i výjevy, nikterak nebohého brouka Samsu nešetří: je to ohyzdné stvoření zanechávající po sobě sliznatou stopu. Jestliže při čtení povídky máme tendenci dění vnímat jako absurditu, Gatarik nám předvádí expresivní hrůzu všech zúčastněných.

Autor/Autorka

Interpret/Interpretka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Proměna
Autor:
Kafka, Franz
Nakladatel:
Radioservis
EAN:
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Interpret:
Adamíra, Jiří, Beníško, Karel, Filipovský, František, Friedel, Milan, Haničinec, Petr, Havelková, Libuše, Lír, Jiří, Nedbal, Miloš a Slunéčková, Karolína
Popis:
AudioKniha ke stažení, 3 x mp3, délka 1 hod. 10 min., velikost 64,3 MB, česky
Rok vydání:
2013