Linda Olsson - Sonáta pro Miriam

Sonáta pro Miriam

Nakladatel: Vyšehrad 2016
Rozebráno
250 Kč
pohlídat

Anotace

Adam Anker, hudební skladatel a houslista, pobývá již nějaký čas v Krakově. Sponka v prachu u jeho nohou v parku v něm vyvolá příval vzpomínek na dceru Miriam a její náhlou smrt. Za mlčením, které ovládalo celý Adamův život, se skrývají mnohá tajemství. Znovu se vrací k příčinám, proč dcera vyrůstala sama s ním na Novém Zélandu. Myslí na všechno,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Melancholie pro pokročilé

Smutek a osamění, ale i opatrný optimismus a naděje prostupují poetický a introspektivní text švédské spisovatelky, která spolu se čtenářem provází hudebníka Adama Ankera při pátrání po jeho kořenech.
Celá recenze

Jeden pátrá v Londýně, druhý v minulosti

(...) Vysoce kultivovaná, jazykově vytříbená próza plná nostalgie, smutku a nakonec i naděje vzdáleně připomíná slavnou Sophiinu volbu, a to nejen polskými konotacemi. I v Sonátě pro Miriam jde o nutnost rozhodnout se mezi řešeními, z nichž každé je nešťastné. Jako celek je kniha, kterou vydal Vyšehrad, krásnou ilustrací k mottu, které autorka pro román zvolila: „Člověk ale musí najít slova, neboť beze slov neexistuje téměř nic…“ Olssonová ta pravá slova našla.

SONÁTA PRO MIRIAM

Hudebník Adam Anker žije sám se svou dcerou na ostrově nedaleko novozélandského Aucklandu. Proč žijí spolu sami, proč Adam nemluví o své ženě a proč Miriam nepoznala svoji matku? Autorka postupně odkrývá rodinná tajemství. Osudy lidí, kteří prožili dobu od druhé světové války do začátku našeho století, nabízejí neobvyklé příběhy. Ty nejdramatičtější se často vztahují k tragickým zážitkům holocaustu. U jeho obětí jsme se nejednou mohli setkat s vytěsňováním traumat, neboť mluvit o nich i mezi blízkými bylo příliš bolestné. (...) Pochopil, že „ti, kdo vyrůstají, aniž znají svůj počátek, zůstanou navždy v nejistotě. Štěstí jim vždy bude připadat prchavé, zaměnitelné, protože postrádají jistotu." Adam štěstí poznal a objevil tajemství svých rodičů, nakonec našel i cestu ke své ztracené životní lásce, jež mu dala dceru Miriam.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Sonáta pro Miriam
Autor:
Olsson, Linda
Nakladatel:
Vyšehrad
EAN:
9788074296741
ISBN:
978-80-7429-674-1
Doporučená prodejní cena:
278 Kč
Originál:
Sonat till Miriam
Překlad:
Chmura-Svatošová, Jana
Popis:
1× kniha, vázaná, 256 stran, česky
Rozměry:
13,3 × 20,7 cm
Rok vydání:
2016 (1. vydání)