V restauraci: aneb Příběhy z břicha moderny

Nakladatel: Prostor 2016
Není v prodeji
149 Kč
pohlídat

Anotace

Kniha představuje spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky. Autor předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo Robert Walser. Poučeně a s vtipem...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Paštika a bobky

(...) V Ribbatově knize se tak střídají pasáže dráždící chuťové buňky (ještě že mám kus té paštiky v mrazáku!) a pasáže nutící k úvahám „odkud jsme přišli a kam směřujeme“. Ještě ostřeji a pestřeji se střídají jednotlivé příběhy. Kniha je psána metodou koláže fragmentů, podobně jako třeba kniha Floriana Illiese 1913: Léto jednoho století. Jako Illies, ani Ribbat nenabízí obecné závěry typu „z toho plyne poučení“. Nechává to na čtenáři. Sám to komentuje gastronomickou metaforou – že předložil na stůl téměř syrový materiál. Ribbat však přitom zůstává vědcem: Druhou část knihy tvoří rozsáhlý poznámkový aparát. Kdo chce, může se podle něj vydat k další četbě. Jedním z aspektů dnešní krize humanitních věd je posedlost metodologií a neschopnost „normálně“ vyprávět. Ribbat ukazuje, že to jde i jinak. Že – řečeno opět kulinární metaforou – seriózní vědec nemusí (a nesmí!) nechávat běžného čtenáře na pospas hochštaplerům, kteří servírují přibarvené glutamátové bobky.

měsíc u knihovny

(...) Čerpá ze sociologických spisů i z beletrie a ústředními postavami nejsou ani tak kuchaři jako číšníci – profese, kde je krádež a podvod v popisu práce. Autor pomíjí mediální vařivé celebrity a napsal větu: „Restaurace je laboratoří společnosti vědění.“ Zabývá se prostě všemi aspekty tohoto prostoru, aniž se zdržuje jeho přesnou definicí. Svým přitažlivě nesoustředěným způsobem hledá odpověď na otázku, jak se žilo a jak žijeme dnes.

Pohled do mikrosvěta restaurací

Předmět svého zájmu autor chápe jako pozoruhodný sociologický a kulturologický fenomén, jako vzrušující místo, kde se v koncentrované podobě vyskytuje vše, co badatele o kultuře zajímá: produkce, konzumace i výměna; tělesná smyslnost i symboličnost; soukromé i veřejné; globalizace i hledání lokálních kulinářských tradic a chutí.
Celá recenze

Všichni jsme servírkami

(...) Restaurační provoz vidí Ribbat jako vzrušující místo, kde se koncentrovaně vyskytuje vše, co charakterizuje současnost. Je tu produkce, konzumace i výměna, smyslnost i symboličnost, globalizace i lokální kulinářské tradice, stejně jako soukromé a veřejné. „Restauraci“ přitom pojímá široce, zahrnuje sem i McDonaldy, či dokonce prostor letadla, kde se servíruje občerstvení. To vše představují epizody z gastronomického prostředí, útržky smutných i veselých příběhů, historky o bídě i bohatství, hladu i přebytku. Autor je vypráví přerušovaně a skládá je dohromady formou jakési chronologické montáže.

KULTURNÍ ESEJ CHRISTOPH RIBBAT: V RESTAURACI

(...) středními body jsou Londýn a Paříž, ale autor se lehce přenáší i na druhý břeh Atlantiku a samozřejmě nemůže vynechat ani střední Evropu. Silnou stránkou je prolínání lidských osudů. Ribbat nepíše jen o restauraci jako takové, ale dokáže vytvořit působivý spletenec různých lidských příběhů: na jedné straně slavní návštěvníci restaurací, na straně druhé řada servírek a kuchařů a zajímavý kontrast mezi tím, jakou tvář nabízí restaurace ven a jakou dovnitř, do zákulisí. V restauraci je originální a zajímavé dílo, jež nahlíží současnou fascinaci vařením a restauracemi z trochu jiného úhlu.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
V restauraci
Autor:
Ribbat, Christoph
Nakladatel:
Prostor
EAN:
Doporučená prodejní cena:
149 Kč
Originál:
Im Restaurant. Eine Geschichte aus dem Bauch der Moderne
Překlad:
Petříčková, Daniela
Popis:
Elektronická kniha, 284 stran, bez zabezpečení DRM, 1,4 MB ePUB ePUB, 2,8 MB Mobi Mobi, 1,2 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2016