Zdeněk Svěrák, kol. - Půlstoletí s Cimrmanem

Půlstoletí s Cimrmanem: Legendární divadlo z odvrácené strany

Nakladatel: Radioservis 2017
Rozebráno
152 Kč
pohlídat
Půlstoletí s Cimrmanem

Půlstoletí s Cimrmanem

169 Kč
Není v prodeji
169 Kč
pohlídat

Anotace

Audioverze unikátní knížky, která vychází při příležitosti padesáti let Divadla Járy Cimrmana, přibližuje neznámou tvář nejslavnějšího českého divadelního souboru.

Zdeněk Svěrák bilancuje historii divadla formou soukromého dopisu Ladislavu Smoljakovi a každý člen divadla přidal svou nejživější vzpomínku. Posluchač se třeba dozví, jak se...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Loučení s Cimrmanem

Divadlo spojované s laskavým humorem je připomínáno nostalgicky, místy až pochmurně. Ovšem nostalgie byla přítomna už v postavě titulního hrdiny, jde tedy o nostalgii na druhou. V každém případě jde o text, v němž jediný z dosud žijících hlavních tvůrců cimrmanovských her bilancuje a loučí se. Fakt konečnosti šaškovsky nezastírá, naopak jej upřímně tematizuje.
Celá recenze

Pomníček Cimrmanů mísí žertíky a smutnění

(...) Texty v knize jsou spíše melancholickým bilancováním, vzpomínkami a vyjádřeními obdivu a lásky než vtipy a pikantními detaily ze zákulisí. Teskný tón knize vtiskává obšírný dopis Ladislavu Smoljakovi, který sestavil Zdeněk Svěrák a jehož rozsah tvoří téměř čtvrtinu knihy. List adresovaný do Českého nebe připomíná více než popis událostí a úspěchů z doby, kdy už divadlo řídilo pouze jedno eS a soubor se stal „mužstvem v oslabení“, vyznání, které snad vzniklo z potřeby ospravedlnění. Svěrákovo vypořádání se s ne vždy bezproblémovou minulostí divadla, s bolestnými odchody přátel a kolegů a překvapivě i s vlastními postoji a rozhodnutími, které mnohdy souvisely spíše s dobovou politickou a společenskou situací než s divadlem samým, působí i přes jistou míru stylizace upřímně a čtenářům přibližuje pocity bilancujícího tvůrce, který před půlstoletím pomáhal vytvářet legendu a nyní občas neví, co si s ní počít. Poněkud chmurné vyznění listu naštěstí odlehčují i úsměvné pasáže, zejména vzpomínky na Ladislava Smoljaka, jeho výroky, komplikovanou povahu či na jeho lásku k debatám, která často prodlužovala tvůrčí proces.

Magazín OKO

Rádio Kosmas

Knižní okénko Kosmasu na Radiu Classic

 
 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Půlstoletí s Cimrmanem
Autor:
Svěrák, Zdeněk a kol.
Nakladatel:
Radioservis
EAN:
8590236092426
Doporučená prodejní cena:
169 Kč
Režie:
Horáková, Hana
Popis:
1× CD MP3, délka 115m, česky
Rok vydání:
2017 (1. vydání)