Divocí detektivové

Nakladatel: Argo 2017
Není v prodeji
248 Kč
pohlídat

Anotace

Chilan Roberto Bolaño (1953–2003), básník a prozaik, je v současnosti zřejmě nejvýraznější postavou latinskoamerické literatury. V této knize vypráví příběh dvou „divokých detektivů“, básníků-desperátů Artura Belana a Odyssea Limy a jejich přátel, umělců a stoupenců „žaludečního realismu neboli žaludného či záludného realismu, někdy též...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Divocí detektivové sa na prvý pohľad tvária ako zábavka, ale nenechajte sa odradiť. Áno, Divocí detektivové sú riadny úlet, lenže zároveň sú o Niečom, dokonca mám pocit, že obsah prekonáva formu. Výnimočné dielo.
Pravděpodobně nejsem dost vzdělaný čtenář, abych mohl ocenit hloubku a rozmanitost této knihy. Byla to neskutečná nuda na mnoha stranách. Přečetl jsem čtvrtinu a zjistil jsem, že můj život je příliš krátký než bych dorazil zbytek. Za mě 0 a z Mexika už jen Tequilu.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Divocí detektivové

Román Chilana Roberta Bolaña Divocí detektivové (španělsky vyšel v roce 1998) vyvolal senzaci a napsáno o něm bylo tolik, že už je těžké přijít s něčím novým.
Celá recenze

Divocí detektivové v akci

(...) Asi i proto vyvolal román Chilana Roberta Bolana Divocí detektivové (španělsky vyšel v roce 1998) senzaci, kritici ho označili za průlomové dílo a setkal se s nadšeným přijetím i u čtenářů. (...) Nejsou ovšem detektivkou v tom smyslu, co od tohoto žánru čtenář očekává. Pátrání po mytické básnířce Cesáree Tinajerové je jen jednou z několika vrstev románu nabitého literárními odkazy, dekadentní erotikou, šílenstvím, drsným humorem a ironií.(...) Divocí detektivové jsou napsáni srozumitelně, střídání vypravěčské perspektivy ani obrovské množství literárních a historických odkazů na tom nic nemění. Kniha připomíná stavebnici, z níž si může každý vybrat kostky podle vlastního uvážení. Jenom se občas stane, že dílek přebývá nebo chybí, což je pochopitelně autorovým záměrem.

Melancholie žaludečních realistů

(...) Posledním z důležitých prvků každé detektivky je tajemství. Čtenář má privilegium dostat se nejblíž k jeho rozluštění, je tím, komu je dopřáno sledovat dynamickou první a třetí část a navíc nahlédnout do křišťálové koule paměti druhých. Zároveň ale s množstvím indicií roste i počet otázek k životům samotných protagonistů i svědků. Rozkrytí jedné záhady nemůže vysvětlit vše ani nás nezbaví melancholie, jež se nás nad příběhem celé dané básnické generace zmocňuje. Osudy hrdinů se rozplývají v poušti času - koneckonců stejně jako osudy čtenářů. Fakt, že " je smutné, že umřeme a že zestárneme a že se od nás dobré věci vzdalují cvalem", Roberto Bolańo nikterak neskrývá. Avšak neskrývá ani veselí, komiku či absurdní nesmyslnost, jež jsou součástí jak daného příběhu, tak příběhů nás všech. A nejneproniknutelnějším tajemstvím tak v závěru zůstává, jak umět hořce vylíčit svět s tak rozvernou hravostí.

Tisíc a jeden příběh o sexu, drogách a hlavně poezii

Strhující kniha, zcela zaslouženě patří k tomu nejlepšímu, co bylo ze španělsky psané literatury u nás přeloženo.
Celá recenze

Umění skočit do prázdna

Každá postava tu líčí po svém setkání se záhadnými mladými básníky, kteří vydávání knih financují z prodeje marihuany a pátrají po již zcela zapomenuté poetce, která zmizela kdesi v poušti Sonora.
Celá recenze

Divoký román. A skvělý

(...) Divocí detektivové jsou nepřehlédnutelní nejen svým objemem, který čítá více než 600 stran napěchovaných bezpočtem příběhů o lásce, o sexu, o vraždě. Je to román, kde se čtenáři před očima jako v deliriu míhá prostředí univerzity, kaváren, blázince, mexické pouště i evropských velkoměst. (...) Absurditu a ambivalenci grotesky podtrhuje i propojení násilí s výsostným uměním - poezií, neboť básníci se tu pohybují v kontaktu s podsvětím, na hraně zákona nebo uprostřed válečné vřavy. Svůj styl vypravěč vybrušuje jakoby za pochodu, stále hledá vhodná slova, koriguje, což umocňuje dynamiku vyprávění a je zároveň jedním z jeho komických prvků. Závěrem: Divocí detektivové jsou knihou vskutku strhující a patří k tomu nejlepšímu, co bylo ze španělsky psané literatury u nás přeloženo.

Nový král na trůnu

Na světě je tolik knih, které jste ještě nečetli, nicméně pokud se minete s vesmírem jménem Bolaño, vězte, že jste se mohli smát, zírat a plakat nad krásou slov jako už dlouho ne.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Divocí detektivové
Autor:
Bolaño, Roberto
Nakladatel:
Argo
EAN:
Doporučená prodejní cena:
248 Kč
Originál:
Los detectives salvajes
Překlad:
Charvátová, Anežka
Popis:
Elektronická kniha, 606 stran, bez zabezpečení DRM, 2,2 MB ePUB ePUB, 5,1 MB Mobi Mobi, 5,1 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2017