Jan Štern - Technokratismus

Technokratismus: Kapitál ve službách techné

Rozebráno
222 Kč
pohlídat

Anotace

Kapitalismus coby systém založený primárně na bezohledném zvětšování zisku je překonaný, stejně jako jsou překonané vlastnické struktury, které s klasickým kapitalismem nebo tržním hospodářstvím souvisely. Ekonomický systém, který dnes funguje globálně, nepohání v prvé řadě snaha generovat zisk, ale logika technovědy, která tržní systém ovládla.
...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jan Štern: Globální kapitalismus ve službách techné

Šternova kniha je podnětná možná i proto, že ji nepsal profesionální ekonom, ale veřejný intelektuál — i když s ekonomickým vzděláním. Štern je profesně především filmový producent a ve veřejném prostoru je znám i jako publicista. V roce 2012 publikoval knižně filosofické pojednání nazvané Bytí jako možnost a skutečnost, které bylo stejně originální a pronikavé, jako je tato kniha.

Jak už jsem napsal i v předmluvě ke knize, nabízí hodně odlišný pohled na vývoj systému, který byl a je mnohými ekonomy nadále označován jako kapitalismus, od toho, který je nám prezentován z ekonomických kateder nebo z úst ještě stále dominujících neoliberálů, kteří nadále sní o „neviditelné ruce“ trhu.

Podle Šterna je klasický kapitalismus minulostí. A to nejen proto, že ve své globální podobě, poháněné nadnárodním korporacemi, představuje cosi dosti odlišného od národních kapitalismů, v nichž hráli důležitou roli konkrétní podnikatelé, ale i proto, že je dnes de facto překonán i systém založený primárně na bezohledném zvětšování zisku. Ekonomický systém, který dnes funguje globálně, nepohání už nezbytně v prvé řadě snaha generovat zisk, ale logika technovědy, která tržní systém ovládla.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Technokratismus
Autor:
Štern, Jan
Nakladatel:
Sdružení pro vydávání revue Prostor
EAN:
9788027026890
ISBN:
978-80-270-2689-0
Doporučená prodejní cena:
247 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 240 stran, česky
Rozměry:
12 × 19,5 cm
Rok vydání:
2018 (1. vydání)