Marieke Lucas Rijneveld - The Discomfort of Evening

The Discomfort of Evening

Nakladatel: Faber and Faber 2020
S večerem přichází tíseň

S večerem přichází tíseň

313 Kč
Skladem
313 Kč
Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

*WINNER OF THE BOOKER INTERNATIONAL PRIZE 2020*

The sensational Dutch bestseller: 'Exceptional' (Financial Times) 'Exhilarating' (Independent) 'Luminous' (Observer) 'Beautifully wild' (Guardian) 'An earthy and irreverent new voice, thrillingly uninhibited' (New York Times)

I asked God if he please couldn't take my brother Matthies...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Neuvěřitelné, jak přirozeně ten text působí. Jako by skutečně plynul z hlavy malé holky. Právě díky "dětskému" pohledu na dospělácké starosti je příběh tak působivý.
Desetiletá dívka, přezdívaná Bunda, nám zde vypráví příběh o tom, jaký je život na mlékařské farmě poté, co tragicky umře její nejstarší bratr. Rodiče se uzavřeli do smutku, o tragédii se nemluví a tři děti se se situací musí vypořádat posvém, ovšem v tomto prostředí to rozhodně není snadné, v podstatě je to téměř nemožné.

Tohle bylo...
Více
Zvláštní kniha, která moc nepotěší, ale určitě stojí za přečtení.
Příběh se odehrává v 21. století, ale izolovaný život na farmě pod silným vlivem víry, působí dojmem dávno minulé doby. Očima desetileté dívky prožíváme osud věřící rolnické rodiny, kterou zasáhla tragická smrt dítěte. Vidíme, jak se matka, otec a sourozenci vyrovnávají se...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

RECENZE: Zmizet pod ledem bez poskytnutí naděje

(...) Potlačenou bolest, projevující se třeba u Bundy soustavnými zažívacími obtížemi, ale i explicitní vyvření traumatu, které u vypravěččina bratra i jí samotné vede až k sadistickým činům vůči bezbranným zvířatům, líčí se záviděníhodnou intenzitou, přičemž neztrácí na takřka poetické obraznosti.

Kupříkladu matčina pleť sešlá utrpením evokuje matný svit žárovky, bradavice ropuch jsou zase v očích literátky chutné kapary. Rovněž prostředí farmy, do nějž děj výlučně zasazuje, čtenář nasává s jejími veškerými zvuky, pachy a chutěmi, vnímanými z perspektivy malého pozorovatele obzvlášť zjitřeně. (...) Hodnocení: 80 %

Jan Bělíček: Marieke Lucas Rijneveld a záznam opravdové queer zkušenosti

(...) V imaginaci Marieke Lucas Rijneveld není jednoduché pobývat. V knize zpod postele z kýble vykukují vyboulené oči dvou ropuch, které hlavní postava chová jako své mazlíčky a ve sklepě rodinného domu se dle její imaginace ukrývá blíže neurčená židovská rodina před novodobým holokaustem. Přestože je próza Rijneveld opravdu zneklidňující a čtenáři často přivodí tíseň, tento neklid se nikdy nepřeklopí v odpudivost a zhnusení. Výstřední poetika nutí čtenáře číst dál tuto fascinující mozaiku dětských úzkostí, fascinací, tužeb a hluboké bolesti rodinného traumatu. Próza S večerem přichází tíseň se vzpírá jasnějšímu tematickému zařazení a nenásleduje žádný konkrétní aktuální trend. Rijneveld se dobrovolně pasuje do role literárního outsidera, který jen tak mimoděk přináší skutečně transgresivní umělecký zážitek. A možná, že to v tomto případě není ani otázka volby, ale pouhé zaznamenání skutečné queer zkušenosti.

Tíseň ztracených ptáčat

Smutek je ztráta smyslu, práce truchlení pokus znovu jej získat, říká Freud. Bunda to v okouzlujícím psaní Marieke Lucase Rijneveld umí říct poetičtěji, a přitom stejně přesně.
Celá recenze

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
The Discomfort of Evening
Autor:
Rijneveld, Marieke Lucas
Nakladatel:
Faber and Faber
EAN:
9780571349371
ISBN:
978-0-571-34937-1
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 282 stran, anglicky
Rozměry:
13 × 19,5 cm
Rok vydání:
2020
Jazyk:
anglicky