Justine Picardie - Miss Dior

Miss Dior: Múza a bojovnice. Pravdivý příběh Catherine Dior

Nakladatel: Prostor 2022
Miss Dior

Miss Dior

897 Kč
Skladem
897 Kč
Rozebráno
627 Kč
pohlídat

Anotace

Příběh výjimečného života Catherine Dior (1917–2008), jež byla múzou svého bratra Christiana i statečnou členkou francouzského odboje. Britská spisovatelka Justine Picardie se vydává po stopách mladší sestry jednoho z nejvlivnějších světových módních návrhářů, která ho inspirovala k slavnému parfému a ovlivnila jeho pojetí ženskosti a krásy.
Dva...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Christian Dior, velká osobnost módy, jeho kolekce New Look v roce 1947 opět oživila módní Paříž po druhé světové válce. V té době také vznikl jeho legendární parfém Miss Dior, který je právě inspirovaný Catherinou, jeho sestrou a silnou ženou, o které se vůbec nemluví. Její život je přitom natolik zajímavý, že sama autorka dala přednost jejímu...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Catherine Dior: Hrdinka i múza módního génia

(…) Catherine a Christian sdíleli vášeň pro umění a květiny, což je navzdory věkovému rozdílu spojovalo. Strasti, kterým byla jejich rodina vystavena, se na nich sice podepsaly, ale zároveň je naučily improvizovat. „Když Catherine opustila tradiční roli bezmocné dcery, kterou až do svatby živí otec, zjistila, jaká nezávislost plyne z toho, když si sama vydělává na živobytí. Christian ji v tom plně podporoval a pomohl jí najít práci v obchodě s módou, kde prodávala klobouky a rukavice,“ uvedla autorka knihy Miss Dior. Oba sourozenci si naplno užívali svobodomyslnou atmosféru francouzské metropole. V roce 1938 začal Christian pracovat v módním salonu Roberta Pigueta a pronajal si byt na Rue Royale, kde měla Catherine svůj samostatný pokoj. V tomto období začal Christian rozvíjet mladistvou vizi ženskosti. Kořeny inspirace pro model Miss Dior lze spatřit ve fotografiích Catherine, která předvádí bratrovy modely ve stylu moderní Pařížanky. (…)

Miss Dior

(…) A to jsem ještě nevěděla, jak složitý osud potkal jeho (Christiana Diora, pozn. redakce) o sedmnáct let mladší sestru Catherine. Stejně jako její bratr měla cit pro módu, ale mnohem více ji lákaly květiny, vůně, zahrada. Sama ovšem žádnou křehkou květinkou nebyla. Byla to rázná, zásadová a pokroková žena, která se nebála nikoho a ničeho. Když přišla válka, šla do ní s hlavou vztyčenou. Stala se členkou odboje, a když ji gestapo chytilo, nezlomilo ji ani mučení, ani zvěrstva, jichž byla svědkem jako jedna z vězeňkyň koncentračního tábora v Ravensbrücku. Pro svého bratra měla vždycky slabost, stála při něm, a když zemřel, chránila jeho odkaz. On jí lásku oplácel a do svého ikonického parfému namíchal mimo jiné vůně jasmínu a růže, které měli oba spojeny s idylickým dětstvím v Provence. Když pro parfém hledal název, Catherine právě vstoupila do dveří a jméno bylo na světě – Miss Dior. (…)

Hrdinka i múza

Aby měl parfém šanci na úspěch, musí se napřed nadlouho uchytit v srdcích těch, kteří jej vytvořili, říkával Christian Dior. O slavném návrháři však dnes psát nechci. Napsáno už o něm bylo dost. O jeho blízkých však nikoliv. Konkrétně o jeho mladší sestře Catherine, která ho jako první nechala nahlédnout do ženské duše a pochopit její krásu. V knize Miss Dior to teď znamenitě popisuje autorka a bývalá novinářka Justine Picardieová, která už napsala knihu o Coco Chanel. Popisuje ale i další: Catherinin život v odboji za války, koncentrační tábor i pochod smrti. Do češtiny knihu přeložili Kateřina Klabanová a Rani Tolimato. Knihu vydalo nakladatelství Prostor.

Magazín OKO

Příběh výjimečného života Catherine Dior
Ukázky

Příběh výjimečného života Catherine Dior

Ukázka:

Do růžové zahrady

Tohle je příběh o přízraku, který mi jednoho letního nedělního rána vkráčel do života. A už mě nikdy nenechal na pokoji, ačkoli jsem si to mnohokrát usilovně ...

 |  nakl. Prostor

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Miss Dior
Autor:
Picardie, Justine
Nakladatel:
Prostor
EAN:
9788072605309
ISBN:
978-80-7260-530-9
Doporučená prodejní cena:
697 Kč
Originál:
Miss Dior. A Story of Courage and Couture
Překlad:
Klabanová, Kateřina a Tolimat, Rani
Popis:
1× kniha, vázaná, 456 stran, česky
Rozměry:
17 × 24 cm
Rok vydání:
2022 (1. vydání)