Johan Huizinga - Podzim středověku

Podzim středověku

Nakladatel: H+H 1999
Rozebráno
305 Kč
pohlídat
Podzim středověku

Podzim středověku

89 Kč
Rozebráno
89 Kč
pohlídat

Anotace

Rozsáhlá studie o životních a duchovních formách 14. a 15. století v Burgundsku, severní Francii a Nizozemí. V tomto čtenářsky velmi úspěšném díle zaujímá ústřední místo umění, což koresponduje s tehdejším především vizuálním založením. Historická analýza se pojí s analýzou psychologickou, autor zachycuje dobové pojetí společnosti od rytířské ideje...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Huizinga byl nejen mistrem svého řemesla, ale tuto neuvěřitelnou zdatnost dokázal i ve své publikační činnosti. To umí bohužel velice málo historiků. Podzim středověku není kniha přehlcená nezáživnými a nudnými fakty, je to naprosto oduševnělé vžití se autora do závěrečného období středověku. Téměř všechny společenské vrstvy nezůstávají stranou...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Podzim středověku

(...) Nizozemský historik Johan Huizinga seznámil čtenáře ve dvaadvaceti kapitolách s barvitým obrazem dohasínající epochy středověku na území Burgundska, severní Francie, Nizozemí, s částečnými přesahy do střední Evropy. Tedy do oblastí, ve kterých jen zvolna docházelo k nástupu nového myšlenkového a kulturního směru - renesanci. Autor tak činí kompaktní formou, obsahující veškerá témata, která se týkala života lidí všech společenských vrstev. Je zde pojednáno o světské i duchovní oblasti, estetice, rytířské kultuře, symbolice, moci obrazu a slova. Velký prostor je věnován tématu pojetí společnosti i zbožnosti a postavení církve v tehdejších mocenských strukturách. Autor se věnuje rozboru mnoha uměleckých děl, které, pokud přežily válečné události, jsou dodnes významnými solitéry ve sbírkách knihoven, muzeí, galerií i církevních objektů. Nejsou zde opomenuta témata kultu lásky, ani majestátu smrti, tedy dvěma pilířům, na nichž spočíval smysl veškerého konání středověkého člověka. (...) Nejsou dobré a špatné knihy, jsou jen dobří a špatní historikové a Johan Huizinga byl autor, který svým stylem dokáže i dnešního čtenáře zaujmout a inspirovat.

Huizingův Podzim středověku je úchvatná elegie

(...)Huizingovo rané dílo je tolik přesvědčivá kniha právě díky svým literárním kvalitám a citlivému souznění obsahu a formy. Podzim středověku je úžasná, epochální kniha a je moc dobře, že jsme se jí konečně dočkali v českém překladu.

Solitér a snovec o zlatém věku

(...)Celé historikovo dílo představuje osobitou reakci na klasické politické dějepisectví, jak ho rozvíjel a k vrcholu dovedl zejména německý pozitivismus 19. století. (...)Nová a podmanivá je především Huizingova metoda, která činí z Podzimu středověku dílo na pomezí vědecké rozpravy a krásné literatury.

Hody pro milovníky středověku

(...) V jednotlivých kapitolách se seznámíme s rytířskými sny o hrdinství, s dvorskou stylizací lásky, s představami o smrti, s různými projevy zbožnosti a náboženské fantazie, s estetickým cítěním středověku i se starostmi a radostmi běžných dní.

Podzim středověku jako podobenství o podzimu Evropy

(...) Kniha Podzim středověku z roku 1919 je nejen odborným (byť dnes v mnoha jednotlivostech překonaným) kulturně historickým dílem a nejen čtivou, až strhující literaturou (beznadějní stylističtí suchopárové označují díla podobného typu JEN za beletrii, odmítajíce uznat, že jsou DOKONCE TAKÉ beletrií). Je i vytvořením zázemí pro dílo syntetizující, jež přišlo v roce 1935 pod názvem Ve stínech zítřka.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Podzim středověku
Autor:
Huizinga, Johan
Nakladatel:
H+H
EAN:
9788086022260
ISBN:
80-86022-26-9
Doporučená prodejní cena:
339 Kč
Originál:
Herbst des Mittelalters
Překlad:
Belisová, Šárka a Veselá, Gabriela
Popis:
1× kniha, brožovaná, 678 stran, česky
Rozměry:
12 × 19 cm
Rok vydání:
1999