Jarní Velký knižní čtvrtek letos 16. března

/ Kosmas

Velký knižní čtvrtek vkročí do své další desítky 16. března 2017 s patnácti novinkami, které jsou opět vybrány napříč žánry tak, aby uspokojily všechny skupiny čtenářů. Ve výběru nechybí velké romány, životopisy známých osobností, detektivky či literatura faktu a eseje.
Velký knižní čtvrtek vkročí do své další desítky 16. března 2017 s patnácti novinkami, které jsou opět vybrány napříč žánry tak, aby uspokojily všechny skupiny čtenářů. Ve výběru nechybí velké romány, životopisy známých osobností, detektivky či literatura faktu a eseje.

Tituly zařazené do Velkého knižního čtvrtku:

Každý má svou lajnu

Petra Dvořáková

Ne každý gól znamená výhru. Sourozence Adama a Kateřinu pojí s ostatními nejen život na malém městě, škola a přátelství, ale především florbal. Uspět ve sportu však není jejich jedinou starostí. Doma to houstne, rodiče se hádají a Richardova parta volí stále drsnější praktiky. Zahrajte si s nimi florbal a zažijete mnohem víc než jedno florbalové vítězství.

 

Kniha zrcadel

Eugen Ovidiu Chirovici

Pravda jednoho je lží druhého. Literární agent Peter Katz obdrží nedokončený rukopis. Autor v něm vzpomíná na svá vysokoškolská studia a vztah se studentkou psychologie Laurou, chráněnkou slavného profesora Wiedera. Profesor byl brutálně zavražděn a jeho smrt nebyla nikdy objasněna. Katz věří, že kompletní rukopis vraha odhalí. Jenže chybí konec! Tak začíná pátrání po autorovi, zbytku rukopisu a 30 let skryté pravdě. 

 

Apollinaire

Julia Hartwigová

V Apollinairově biografii ožívá před očima čtenáře úchvatný obraz pařížské

bohémy začátku minulého století, osvěžený příběhy a historkami ze života

nejen Apollinaira, ale i dalších umělců, s nimiž se básník stýkal: Picassa,

Braquea, Deraina, Jarryho a mnohých dalších. Úžasné poučné i poutavé čtení o převratné době, která ovlivnila kulturní

život celé Evropy.

 

Stockholm: Přísně tajné

Hanna E Lindberg

Čtivý a napínavý příběh o honbě za uznáním a láskou v současném Stockholmu.  Solveig je novinářka bez práce ochotná udělat cokoli, aby se vrátila zpět na výsluní.  Bohatý vydavatel Lennie  má finanční starosti a tak přijme nabídku uspořádat pro vlivného podnikatele bombastickou oslavu. Odměna by vyřešila jeho problémy, pokud ovšem Lennie přežije. Když se cesty Solveig a Lennieho zkříží, kolotoč nebezpečných událostí a bizarních vražd se začíná roztáčet.

 

Letní host

Alison Andersonová

V  létě roku 1888 se mladý Anton Pavlovič Čechov setkává s nevidomou lékařkou Zinaidou a mezi mladými lidmi vznikne mimořádné přátelské pouto. O století později se nečekaný objev Zinaidina deníku stane poslední šancí pro Káťu Kendallovou na záchranu jejího nakladatelství. Skutečně napsal Čechov během onoho léta román, který zmizel?  Příběh o lásce, síle fantazie a ztraceném rukopisu.

 

Ve světle nebo ve stínu

Lawrence Block (ed.)

Povídková antologie, v níž ožívají obrazy amerického malíře Edwarda Hoppera plné osobitého kouzla.  Každá ze sedmnácti povídek je uvedena barevnou reprodukcí obrazu, z něhož spisovatel čerpal. Vyprávění se ujali mistři pera a autoři bestsellerů, jakými jsou  třeba  Stephen King, Lee Child či Joyce Carol Oatesová. Můžete se těšit na širokou škálu žánrů, od hororu přes detektivku až po povídky tajemné či romantické.

 

Ach, ty Češky!

Mariusz Surosz

Významný polský novinář a znalec českého prostředí napsal knihu o osmi ženách z české historie a současnosti. Na osudech těchto slavných a mnohdy pozapomenutých osobností,  např. Věry Čáslavské, Růženy Vackové, Adiny Mandlové či Petry Šáchové nám odhaluje širší souvislosti a rozkrývá před námi dějiny našeho národa z perspektivy, která o nás vypovídá více, než si sami myslíme. Kniha je mistrovským dílem o naší povaze, komplexech i obrovské síle.

 

55 minut mezi životem a smrtí

Jozef Kollár

Emigrovat ze socialistického Československa na Západ bylo snem mnoha lidí. Kdo chtěl odejít stůj co stůj, musel často hranice překročit ilegálně. Tito odvážlivci se uchylovali do útrob aut a vlaků, snažili se přeplavat hraniční řeky nebo přestřihnout ostnatý drát.  Zvláštní skupinu tvořili ti, kteří použili třeba horkovzdušný balon, vlastnoručně vyrobený tank nebo rogalo. Všechny spojovala touha po svobodě a víra ve své schopnosti.

 

Skleněný zámek

Jeanette  Walls

Příběh čtyř sourozenců vyrůstajících v USA 60. let. Otec, pokud je střízlivý, učí děti fyziku, geologii a vypráví skvělé příběhy. Občas však vykrade samoobsluhu a pár dnů se neukáže. Matka je umělkyně, která se nezdržuje vařením a raději jde namalovat obraz. Rodina se stěhuje z místa na místo a sourozenci se musí naučit spoléhat jeden na druhého. Přestože žili v chudobě a nejistotě, líčí autorka své dětství i rodiče laskavě a s neobyčejným pochopením. Podle knihy se natáčí film s Woodym Harelsonem a Naomi Wattsovou.

 

Čas mého života

Jerome Klapka Jerome

Jerome Klapka Jerome se do literatury nezapomenutelně zapsal vtipným vyprávěním o plavbě tří mladíků po řece Temži – Tři muži ve člunu, (o psu nemluvě). Ve své autobiografii se typicky duchaplným, výstižným stylem a zároveň bez servítků vrací do krásných i krušných časů svého dětství a dospívání ve viktoriánské Anglii, k rodičům a prvním krokům ke spisovatelské slávě. 

 

Múza

Jessie Burtonová

Román o ctižádosti, lásce a touze i o tom, jak nás utváří doba, do níž jsme se narodili. Dvě linie příběhu nás zavedou do Anglie šedesátých let minulého století a do Španělska konce let třicátých. Odelle je imigrantka pokoušející se o štěstí v Londýně. Když získá místo v prestižní galerii, setkává se s obrazem, jež je možná mistrovským dílem již mrtvého malíře Isaaca Roblese.  A právě kolem tohoto obrazu a záhadné smrti jeho autora houstne spleť záhad, začínající v bouřlivé době těsně před občanskou válkou ve Španělsku.

 

Marie a Magdalény

Lenka Horňáková-Civade

Magdaléna, Libuše, Eva… jedna rodová linie a stejný osud: všechny vyrůstají bez otce. Magdaléna zažila nacistickou okupaci, Libušino dětství, rámované kolektivizací, končí za okupace vojsky Varšavské smlouvy, Eva je dítětem normalizace. A jedna po druhé svým osobitým způsobem vypráví o lásce, o naději, o světle v temnotách a o vnitřním zdroji síly, která každé z nich umožní nést hlavu vztyčenou navzdory nepřízni osudu i historie.

 

Můj dědeček by mě popravil

Nikola Sellmairová a Jennifer Teegeová

„Jsem vnučka Amona Götha, muže, který postřílel stovky lidí – a protože jsem černá, podle něj podřadné rasy, nejspíš by zabil i mě.“ Do té doby znala Jennifer Teegeová Amona Götha jen ze slavného filmu Schindlerův seznam - butální velitel koncentračního tábora Plaszow, Schindlerův kumpán v pitkách, ale jeho naprostý opak. Odhalení rodinného tajemství obrátilo život Jennifer vzhůru nohama a roztříštilo představu o sobě samé.

 

Ďábel v Bílém městě

Erik Larson

Beletrizovaná literatura faktu o skutečném příběhu masového vraha H. H. Holmese, amerického Jacka Rozparovače, který roku 1893 v Chicagu za Světové kolumbovské výstavy zavraždil desítky, možná až stovky žen ve svém speciálně postaveném domě, obrovském bludišti plném mučíren, propadlišť, piteven a slepých uliček. Na knihu zakoupil filmová práva Leonardo DiCaprio.

 

Krkonoše na starých rytinách a litografiích

Petr Bergmann

Přes 100 unikátních grafik z let 1790 - 1900, které většinou nebyly od doby svého vzniku již nikdy publikovány ani reprodukovány. Na vyobrazeních tehdejších předních vedutistů Krkonoš jsou zachyceny známé pohledy i dnes již nepřístupné výhledy na jedinečná horská panoramata a zaniklé krkonošské boudy. Fotografie Jana Hrdého pak nabídnou zajímavé srovnání a umožní přehlédnout vývoj tohoto pohoří a jeho osídlení v průběhu posledních dvou století.

Další články

V pravidelném rozhlasovém pořadu stanice Vltava se tentokrát sešla sv. Trojice české romanistiky - Jiří Pelán, Alice Flemrová a Anežka Charvátová. Téma? První díl Geniální přítelkyně Eleny Ferrante.
Aktuality

Slovo o literatuře: Geniální přítelkyně Eleny Ferrante

V pravidelném rozhlasovém pořadu stanice Vltava se tentokrát sešla sv. Trojice české romanistiky - Jiří Pelán, Alice Flemrová a Anežka Charvátová. Téma? První díl Geniální přítelkyně Eleny Ferrante.
 | ČRo 3 - Vltava
Slovo o literatuře je pořad Českého rozhlasu 3 - Vltava, který bývá vysílán v pondělí v 17 hod. V tomto dílu debatuje o románu Marka Tomana Chvála oportunismu literární specialista Pavel Janáček se svými hosty.
Aktuality

Slovo o literatuře: Chvála oportunismu

Slovo o literatuře je pořad Českého rozhlasu 3 - Vltava, který bývá vysílán v pondělí v 17 hod. V tomto dílu debatuje o románu Marka Tomana Chvála oportunismu literární specialista Pavel Janáček se svými hosty.
 | Český rozhlas Vltava
O prvotině - neprvotině Michala Vrby, autora knihy Prak. S Karolínou Demelovou v rozhlasovém rozhovoru pořadu Liberatura Radia Wave.
Aktuality

Prak Michala Vrby na Liberatuře

O prvotině - neprvotině Michala Vrby, autora knihy Prak. S Karolínou Demelovou v rozhlasovém rozhovoru pořadu Liberatura Radia Wave.