První půlka listopadu a novinky z Arga

/ nakl. Argo

Není pochyb o tom, že se u knih už definitivně projevuje předvánoční čas. Počet novinek akceleruje jako každý rok. Lepší než propadat panice z množství, je potěšit se možnostmi opulentního výběru. A nezaleknout se, ale naopak si vybrat.
Není pochyb o tom, že se u knih už definitivně projevuje předvánoční čas. Počet novinek akceleruje jako každý rok. Lepší než propadat panice z množství, je potěšit se možnostmi opulentního výběru. A nezaleknout se, ale naopak si vybrat.

Philipphe Claudel, Manu Larcenet: Brodeckova zpráva

Do horské vesnice krátce po válce přijde záhadný cizinec – a místním se nelíbí, že odhaluje jejich černé svědomí. Když je nato zavražděn, pověří úřady jednoho z místních, Brodecka, navrátilce z koncentračního tábora, aby celou věc vyšetřil. Takový je v nejvyšší stručnosti a největším zjednodušení námět světově proslulého románu Philippa Claudela. Jeden z nejlepších a nejsvéráznějších francouzských komiksových tvůrců Manu Larcenet opatřil tuto předlohu stejně strhující výtvarnou podobou.

Michel Faber: D aneb příběh dvou světů

D je mnohem víc než oslava 150. výročí smrti Charlese Dickense. Umožňuje mladým čtenářům pochopit politiku 21. století i změny ve společnosti, je to inspirující příběh o dívce, která se nenechá zdeptat temnými silami, a zbrusu nové dobrodružství v tradici Narnie. D je Faberův první román pro teenagery.

Dhikilo někdy dělalo potíže přijít na kloub tomu, jestli se k ní ostatní holky chovají přátelsky, nebo ne. Krátce poté, co začala chodit na střední školu, dostala letáček, jak se má člověk postavit šikaně. Ani se nedostala k tomu, aby si ten letáček přečetla, když jí starší dívka jménem Kim schválně vystříkla lepidlo do vlasů. V tu chvíli měla Dhikilo v ruce knihu, těžký svazek o dějinách, a praštila jím tu starší holku do čela tak prudce, že Kim spadla na záda a srazila při tom několik svých kámošek. To bylo od Dhikilo velice ošklivé a mohlo taky dojít k poškození mozku (jak jí později vysvětlila školní psycholožka), a když Dhikilo přišla domů, přečetla si letáček o šikanování a musela uznat, že se v něm nikde nepíše, že by měla své mučitele omráčit.

Kenneth Bogh Andersen, Benni Bodker: Grimmové

Autoři si vybrali deset pohádek bratří Grimmů a předkládají nám je v podobě, v jaké je zpravidla neznáme. Bratři Grimmové svoje pohádky poprvé uveřejnili v letech 1812 a 1815 a v pozdějších vydáních mnohé z nich upravovali a uhlazovali, aby nebyly tak děsivé a pohoršlivé a lépe vyhovovaly dobovému vkusu vztahujícímu se na četbu pro děti. Většina čtenářů tyto pohádky zná ve verzích z posledního vydání bratří Grimmů z roku 1857. Z mnohých příběhů se ale za více než století a půl vytratila původní síla, nezkrotnost a drsnost. Autoři se v této knize vracejí k původním verzím a zároveň je vypravují vlastním hlasem, který mocně zesiluje světově proslulý a nezaměnitelný kreslíř John Kenn Mortensen.

Pohádky jsou neustále v pohybu a neexistují v nich žádná pevně daná pravidla. Ano, můžou sice začínat slovy „Byl jednou jeden…“ i končit větou „… a žili šťastně až do smrti“. Někdy se v nich operuje s opakováními a magickým číslem tři. Ale někdy taky ne. Všechna pravidla ohledně toho, jak správná pohádka vypadá, jsme si vymysleli až poté, co jsme s vyprávěním pohádek přestali. Náš výběr sestává z deseti příběhů bratří Grimmů, které patří k jejich nejlepším. Jsou drsné, kruté, zlé, hezké, podivuhodné, plné fantazie a najde se v nich ještě mnohem a mnohem víc. Někdo třeba namítne, že se taky hodí pouze pro děti. Vždyť jde jen o pohádky, a je pravda, že některá z vyprávění bratří Grimmů už jsou vůči dětem vstřícná až moc. Červená Karkulka i Jeníček a Mařenka prošly disneyfikací a vycházejí v podobě obrázkových knížek pro nejmenší. Kam se z nich vytratilo nebezpečí a děs? Mimo jiné i k tomu jsme se chtěli vrátit. K tehdejšímu světu a k původním příběhům, které rozhodně nejsou jen a jen pro děti, nýbrž pro úplně všechny, kdo si s chutí poslechnou dobré vyprávění. A kdo si je s chutí neposlechne?

kol.: Hobit - velká encyklopedie

Velká encyklopedie Hobita přináší podrobná hesla o postavách, národech a druzích, předmětech a událostech a dalších rysech slavného Tolkienova románu, ale zasazuje je i do širšího kontextu autorova díla a také probírá jejich mytologické, literární a inspirační zdroje.

Azog a jeho syn Bolg jsou významní velitelé skřetů z Mlžných hor a jejich příběh se výrazně prolíná s příběhy trpaslíků Durinova rodu, kteří založili podzemní království v Morii. Někdy kolem středu Třetího věku, když byla Morie mocnou a bohatou říší, začala znovu sílit i Sauronova moc. V té době trpaslíci dolovali hluboko a nenasytně pod Caradhrasem a probudili balroga, který se už od Morgothova pádu skrýval hluboko pod horami. Balrog zabil krále Durina a trpasličí lid byl pobit nebo uprchl. Většina z těch, jimž se podařilo uniknout, zamířila k severu; Thráin Starý, Durinův dědic, dorazil k Ereboru (Osamělé hoře), kde posléze nalezl Arcikam a stal se prvním králem pod Horou.

Alan Moore: Iluminace

Ve své vůbec první sbírce povídek zahrnující čtyřicet let tvorby představuje Alan Moore, legendární autor celé řady kultovních děl jako Strážci, Z pekla, Liga výjimečných, V jako vendeta, devět příběhů plných zázraků a podivností, z nichž každý nás zavede hlouběji do fantastických zákoutí reality. Čeká vás devět brilantních textů přeložených devíti skvělými překladateli, kteří patří mezi ty nejlepší ve svém oboru.

Byl tu Khafi, devatenáctiletý hadí muž, který uměl vleže na břiše zkroutit tělo tak, že mu nakonec hýždě spočívaly na hlavě a jeho tvář se usmívala mezi kotníky. Byla tu Delice, žena středního věku, která uměla s použitím čtrnácti jehel vyvolat nepředstavitelné rozkoše i muka, to vše, aniž zanechala sebemenší stopu. Mopetel, která si dovedla pozastavit srdeční tep i dech, dokázala na dobu téměř dvou hodin napodobit mrtvolu. Jazu měl po celém těle jemnou černou srst, chodil po čtyřech a dorozumíval se jen skřeky. A pak tu byli Rushushi a Hata a nemrkající Loba Pak… Život v tomto zvěřinci exotů, v němž se jedinečnost opakovaným kontaktem natolik obnosila, až se z ní stalo cosi všedního, nabídl Som-som jistou míru objektivity. 

Jaroslav Konáš: Město v mlze

Temný mysteriózní thriller s hutnou, takřka lovecraftovskou atmosférou. Robin Verner pracuje v reklamce, zároveň má ale i spisovatelské ambice. Nečekanou a na první pohled podivnou nabídku vést kurzy tvůrčího psaní na gymnáziu v horském městečku Rozklava tak bere jako příležitost oddechnout si, uspořádat si život – a taky napsat další knihu. Jenže Rozklava není jen tak nějaké obyčejné místo, spíš to vypadá, jako by se tady zastavil čas. Internetové připojení nefunguje, mobil je pro místní neznámé slovo, z rádia znějí jen provařené hity z osmdesátek – a v místních hlubokých lesích občas mizí lidé obětovaní podivnému kultu. Robinova pracovní dovolená tak nabere neočekávané obrátky a posléze se změní v hrůzostrašný zážitek.

Teď Bolek ležel na Kameni otců a díval se, jak v širokém kruhu okolo zapalují ohně. Ohně tak mohutné, že plameny osvětlovaly koruny stromů vysoko nad ním a výš viděl už jen tmu nastávající noci. Pak jej uchopili za ruce a za nohy a každou přivázali lanem k jinému stromu, takže na Kameni otců ležel roztažený do kříže. Nebránil se. Věděl, že je to nutné. Dřív to tak nebylo, dřív nikoho poutat nemuseli, ale prý se stávalo, že se někdo snažil z Kamene otců utéct. A v zimě pětaosmdesátého roku dokonce prý někdo během rituálu vytrhl tehdejšímu knězi dýku a obrátil ruku proti němu, proti zvěstovateli vůle lesa, budiž mu země lehká. To si ale Bolek pamatovat nemůže, protože je mu dvaadvacet. Při prvních rituálech, jichž se účastnil, už oběti přivazovali tak, aby z Kamene otců nemohly utéct.

David Walliams: Nejhorší mazlíčci na světě

Musíme vás předem varovat: Z téhle sbírky deseti příběhů o nejbláznivějších domácích mazlíčcích na světě vás bude smíchy bolet břicho! Zapomeňte na roztomilé čumáčky a sametovou hebkost kožíšků, tohle bude přehlídka zvířecích výstředností. Najdete tu zvířata hodná i zlá, ba přímo lotrovsky prohnaná, mazlíčky velké jako dům i bestie, které vás slupnou jako malinu.
Budete žasnout nad Houdinim, králíkem z kouzelníkova klobouku. Vypravíte se na cestu kolem světa s nadzvukovou želvou jménem Vžum. Stanete se svědky toho, jak Grizelda, medvědice grizzly s velkým tajemstvím, obrací dům vzhůru nohama. A to zdaleka není vše!

Anna E.Wahlgrenová: Poslední večeře

Minulost. Každý pátek se v řecké taverně schází skupina přátel, bývalých spolužáků ze střední školy. Jednoho horkého červencového večera se ale něco zvrtne, pod povrchem bublá napětí, a než noc skončí, je William, duše celé společnosti, nalezen mrtvý.
Přítomnost. Sofie žije osamělým životem. Už deset let není s nikým z původní party v kontaktu. Když však dostane formální pozvání na večeři, neodolá a vrátí se do města, kde všechno ztratila. Hostitelka Ava má ale pro všechny nachystané překvapení – tohle není jen obyčejná přátelská večeře. V zamčeném bytě se všichni musejí zpovídat z toho, co před lety zamlčeli.

Poslední hosté už odešli, restaurace má zavřeno. V moři bambusu, světýlek a zvonkoher přechází po červeném koberci mladá žena se sluchátky v uších a otírá prázdné stoly. Pod lampou na vysokém pultu leží připravené balíčky jídla s sebou. Sečuánské tofu, knedlíčky, kuře kung-pao. Za pultem stojí štíhlý muž v bílé kuchařské košili a zpod čepice mu trčí černé vlasy. Když si mě všimne, udeří dlaní do talíře, zaťuká prstem na hodinky a přiloží si je k uchu. „Určitě jdou špatně, protože to vypadá, že právě bylo půl druhé. Myslel jsem, že jsme se dohodli, že přijdeš nejpozději ve čtvrt na dvě. Víš, že zavíráme v jednu. Máme zavřeno. Už jsem klidně mohl být na půli cesty domů s milou holkou, co na mě celý večer trpělivě čekala na baru.“ „To mi chceš říct, že ses s někým seznámil?“ Zasměju se, rozmotám si šálu a strčím ji do kabelky.

S. A. Cosby: Slzy ostrý jako břitva

Bývalý vězeň Ike Randolph už patnáct let seká latinu, a trávníky. Poté co vyšel z vězení naposled, založil si zahradnickou firmu a dodržuje zákony, jak to jen jde. Když ale černochovi zaklepe na dveře policie, tuší, že to nic dobrého nevěstí. Na to, co přijde, ale připraven nebyl. Jeho syn Isaiah se spolu svým manželem Derekem stal obětí úkladné vraždy. A i když se Ike se synem po svatbě nikdy pořádně nesmířil, teď je zdrcen žalem.
Derekův otec Buddy Lee se za synovu homosexualitu styděl skoro stejně, jako se Derek styděl za otce kriminálníka. Díky svým kontaktům v podsvětí teď ale Buddy hodlá vypátrat, kdo má jeho syna na svědomí. Ike s Buddym nemohou být rozdílnější, krom zkušeností z kriminálu je spojuje jen dlouho potlačovaná láska k synům, jejichž smrt chtějí pomstít. Než si to s viníky vraždy vyřídí, budou čelit nejen vlastním předsudkům vůči světu gayů, ale i vůči sobě navzájem.

Cosby píše v duchu velkorysé hojnosti a škodolibé bezstarostnosti a na rozdíl od mnoha noirových autorů se nevyhýbá operním emocím. Jeho antihrdinové křičí, pláčou, bijí se v prsa a zuřivě buší pěstmi a samozřejmě pustoší spoustu padouchů ve velkých gotických gejzírech krve. Promlouvají v lyrických homiliích ("Jsem opatrný jako kočka s dlouhým ocasem v místnosti plné houpacích křesel") a sám Cosby se nebojí vymýšlet barevná přirovnání ve velkolepé tradici barokního braku. Rána jedné postavy "plakala jako nevěsta se zlomeným srdcem"; někdo dostane ránu z brokovnice do břicha a "jeho tlusté a tenké střevo se začne kroutit jako proužek slaného karamelu namočeného v merlotu". Jistě, je to přehnané, ale není možné, abyste si na tyto obrazy nevzpomněli až nastane ta správná příležitost.

z recenze v The New York Times

 

 

 

 

 

 

Další články

„Když jsem se dozvě­dě­la, že man­žel­ské duo Alexandra Coelho Ahndoril a Alexander Ahndoril sto­jí­cí za pseu­do­ny­mem Lars Kepler a za str­hu­jí­cí­mi thrille­ry s Joo­nou Lin­nou a Sagou Baue­ro­vou, chys­tá zbru­su novou sérii, kterou chce dokonce vydávat po svým jménem, byla jsem na prv­ní díl s názvem Až najdu klíč zvě­da­vá stej­ně jako teď urči­tě spous­ta čte­ná­řů,“ píše pře­kla­da­tel­ka Karo­lí­na Kloučková.
Aktuality

Je to Kepler? Není to Kelper? Je to Ahndoril!

„Když jsem se dozvě­dě­la, že man­žel­ské duo Alexandra Coelho Ahndoril a Alexander Ahndoril sto­jí­cí za pseu­do­ny­mem Lars Kepler a za str­hu­jí­cí­mi thrille­ry s Joo­nou Lin­nou a Sagou Baue­ro­vou, chys­tá zbru­su novou sérii, kterou chce dokonce vydávat po svým jménem, byla jsem na prv­ní díl s názvem Až najdu klíč zvě­da­vá stej­ně jako teď urči­tě spous­ta čte­ná­řů,“ píše pře­kla­da­tel­ka Karo­lí­na Kloučková.
 | Karolína Kloučková, nakl. Host
Rok se s rokem sešel a opět vám odborníci nabízejí katalog knih pro děti a mládež za poslední rok (od září 2022 do září 2023). 36 titulů, kde je odborností ručí za kvalitu. Katalog vychází pravidelně od let 2012/2013. Nechte se inspirovat nejen před Vánocemi.
Aktuality

Nejlepší knihy dětem 2022/2023

Rok se s rokem sešel a opět vám odborníci nabízejí katalog knih pro děti a mládež za poslední rok (od září 2022 do září 2023). 36 titulů, kde je odborností ručí za kvalitu. Katalog vychází pravidelně od let 2012/2013. Nechte se inspirovat nejen před Vánocemi.
 | SČKN, IBBY
Žánrové literatuře se v Česku daří. Proč? Saša Michailidis se ptá publicistky žánrového časopisu Pevnost Alexandry Petákové a autora fantasy Leoše Kyši neboli Františka Kotlety.
Aktuality

Akcent: Jakou pozici má žánr fantasy v Čechách?

Žánrové literatuře se v Česku daří. Proč? Saša Michailidis se ptá publicistky žánrového časopisu Pevnost Alexandry Petákové a autora fantasy Leoše Kyši neboli Františka Kotlety.