Trojan vs. Preiss

/ Tomáš Weiss

Arsene Lupin kontra Sherlock Holmes se jmenuje nová rozhlasová hra, kterou právě na CD vydává Tympanum.

Lupin je charismatickým rošťákem, ale zároveň i kultivovaným znalcem umění, vždy galantním k ženám, také však až nesnesitelně sebevědomým. K této nezapomenutelné figuře podsvětí Leblanca inspiroval zločinec Alexandre Jacob (1879–1954) pocházející z Marseille.

Střet a souboj dvou osobností je už sám o sobě pozoruhodný, ale příběh je navíc plný napětí. Jako červená nit se jím táhne vzácný modrý diamant. Neméně mnoho je v něm mužské cti i ctižádosti, dámského půvabu, intrik a překvapivých a nápaditých zvratů, prostě pravé a nefalšované napětí a dobrodružství. Nezanedbatelným faktorem je i lakonický a noblesní humor, který je pro postavu Arsène Lupina příznačný, což je přitažlivé v kontrastu s metodickým Holmesem a jeho železnou logikou a téměř zázračnou intuicí… Samotný děj audioknihy má dramatický spád a udržuje napětí od počátku do konce.

Nahrávku zdobí herecké výkony. V dramatizaci si zahrál prakticky celý "Real Madrid" našeho audio-herectví: Ivan Trojan, Viktor Preiss, Ivan Řezáč, Pavel Rimský, Josef Somr, Stanislav Zindulka a další....

Další články

Rádio Kosmas

Poslyšte Zdeňka Svěráka, co říká, když se prochází bos po strništi

Jsou hlasy, které mohou knižní předlohu při načítání zle pokazit. Četba Zdeňka Svěráka je ale něco jiného. Důvěrně známý hlas, zdomácnělá intonace. Nejistotu, posloucháte-li nějakého Cimrmana a nepřijde-li přepadově diktát z češtiny, celkem záhy s klidem odložíte - ne, tady se trochu vzpomíná a trochu fantazíruje o autorově mládí v autorském podání.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Mlčení jehňátek - audio

Clarice Starlingová je studenka FBI a touží se dostat do behaviorálního oddělení. Od svého šéfa dostane úkol: FBI zrovna dělá posudky na uvězněné masové vrahy. Ale toho, kterého potřebují nejvíc, získat nemůžou. Clarice za ním má zajet a zkusit si s ním promluvit, i když je velice nepravděpodobné, že by se jí to povedlo. Tím dotyčným vrahem je doktor Hannibal Lecter.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Bambini di Praga 1947 - dopřejte si audioverzi

Ano, dopřejte. Je pár lahůdek, které si lze letos na 100. výročí narození Bohumila Hrabala dopřát. Tak třeba stříbrnou minci, nebo nealkoholické nymburské "postřižinské" pivo značky Střízlík. Nebo to, jak se s gustem, už podruhé, pustil do interpretace Hrabalova textu Oldřich Kaiser. Bambini di Praga 1947 vydává Radiosevis 29. března.