Výbrus slov - Pavel Zajíček

/ Tomáš Weiss

Letošní cenu Revolver Revue převezme básník a výtvarník Pavel Zajíček. Kdykoliv si pouštím nahrávky jeho čtení, pouštím si je víc nahlas. Jako rockový koncert. I po letech, co jeho texty znám, mám uši nastražené.

Samomluva Pavla Zajíčka dál dýchá mezi koncentrací a chaosem. Ocenění je připomenutím existence autora, jehož slova krouží kolem podstatných věcí v pomalém tempu sestavy tai-čchi.
Persona v bundě a s kšiltovkou kouří na rohu ulice. Vizáž mariňáka ve výslužbě, trenéra juda, mystického maséra na obhlídce terénu a kořisti. Komu že to je třeba spočítat kosti a prochrupat obratle? Jenomže pozor – nikdo není tím, za koho se vydává. Ten muž není nájemný zabiják. Je to básník, co hledá slova. Jde ulicí zaměstnán monologem otázek. Kam jde? Co tam očekává? Co najde, až se vrátí? Proč by se vracel? Je stejné se vrátit jako nevrátit? Bylo by lepší se zastavit? Znamená zastavit se to, že nikam nejdeš? Že se nevracíš? Stejně už to místo, ze kterého jsi vyšel, není stejné, takže tak jako tak se vrátíš jinam. Proč se tedy vracet a nejít kupředu?
Pavel Zajíček (1951) je umělcem undergroundu sedmdesátých let minulého století. V roce 1973 založil skupinu DG 307, kterou bolševici pro její svobodomyslnost nenáviděli. Poseděl si kvůli ní rok ve vězení. Jak známo, solidarita s odsouzenými v procesu roku 1976 byla odstartování iniciativy Charta 77. V roce 1980 se po dalších a dalších nepříjemnostech se Státní bezpečností nakonec vystěhoval z Československa. Nejprve do Švédska, později do USA. Domů se vrátil až v roce 1995. Je pořád alternativa. Ty otázky, se kterými „obtěžuje“ sebe i druhé, jsou nezodpověditelné tehdy i teď. Jsou stejně nepříjemné a zase vypadají nějak nepotřebně. Mohou se položit ve dvaceti stejně jako v šedesáti. Zajíček je mistr těch otázek, na které se odpovídá otázkou. Jeho témata nestárnou. Jakoby se někdo musel ptát. Kdykoliv, kdekoliv. Musí se to ale umět. Trénovat v samotě, v exilu. Aby to neznělo, blbě, banálně, černobíle, jen na efekt. Aby to mělo rytmus a melodii. Aby se to dalo přečíst nahlas lidem. Třeba v tichu, třeba za zvuků hudby. Doladit nástroje podle hlasu. To není nic archaického pro vzpomínající máničky ze zakouřené čtyřky. Zajíček je jedna z součástek undergroundu dneška.

Další články

Rádio Kosmas

K-K-K-Králova řeč p-p-p-pěkně do ucha

Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. je Bertie, který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta, budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem. Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. Král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Zabijte Heydricha!

„Dne 27. května 1942 byl v Praze spáchán atentát na zastupujícího říšského protektora SS-Obergruppenführera Heydricha“. Zpráva, která před 72 lety projela Protektorátem jako blesk. Pepíci se postavili na zadní! V roce 2007 vyhrál s knihou Dva proti říši spisovatel Jiří Šulc Literární cenu Knižního klubu. Teď byla kniha převedena do audiopodoby. Načetl Ladislav Frej.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Hra o trůny - poslyšte příběhy intrik a mečů

Hra o trůny, kniha George R.R.Martina, se stala předlohou obdivovaného zfilmování. Dochází k tomu jen občas, ale je téměř jisté, že kdykoliv budete dnes číst knihu nebo poslouchat audio, budou se vám vybavovat tváře hrdinů a jednotlivé scény ze seriálu. To bývá taky zajímavá hra, takové rozvzpomínání.