Nestat se cynickým idiotem

/ Tomáš Weiss

Původně čtyřdílnou rozhlasovou inscenaci podle Dostojevského románu Idiot natočil v roce 1982 Josef Melč. Je příkladnou ukázkou jeho precizní práce, pokorně vůči významovým intencím předlohy a náročné na interprety. Tak jako scénárista se i režisér soustředil na dramatické vztahy mezi hrdiny románu. V hlavní roli Jan Hartl.

 

Idiot

269

Idiot

251

Další články

Rádio Kosmas

Hlasový galakoncert hvězd - rozhlasová lahůdka Sedm svědků

Rudolf Hrušínský, Rudolf Jelínek, Ladislav Kazda, Jaroslav Marvan, Radoslav Brzobohatý, Karel Höger, Dana Medřická...ti všichni v rozhlasové hře z roku 1967 Sedm svědků. Ve hře Petera Karvaše se sice vyšetřuje, ale detektivka to není. Spíš ukázka charakterů. Variace na téma: jde kolemjdoucí kolem násilnosti a co udělá?
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

AudioPoláček a jeho zdramatizované Hlavní přelíčení

Poláčkovo Hlavní přelíčení přepracoval v roce 1984 pro Československý rozhlas Stanislav Neubert a nastudoval režisér Jan Lorman. V roli Josefa Maršíka předvedl vynikající výkon František Husák, postavu citlivé, naivní a vdavekchtivé služebné Válové ztvárnila Iva Janžurová.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Příběh umučeného faráře Toufara audio

Na náhrobní desce P. Josefa Toufara můžeme číst slova, která pronesl v poslední den roku 1949 jako výzvu i povzbuzení: „Žijme tak, jako bychom již dnes zemřít měli. Žijme pečlivě jako moudří a vykupujme si časem vezdejším život věčný. Kniha Miloše Doležala o Toufarově životním osudu, až k jeho umučení komunistickou StB, teď vychází na CD jako rozhlasová četba. Účinkují David Matásek a Jana Franková.