Herbertova Duna nestárne

/ Tomáš Weiss

A to přesto, že je to letos už padesát let, kdy za ni Frank Herbert získal nejprestižnější literární ceny žánru sci fi. V roce 1984 natočil David Lynch filmovou adaptaci a roku 2000 vznikla také koprodukční třídílná minisérie, která se částečně natáčela i v ČR. Teď ji herci Marek Holý a Jana Stryková načetli jako audioknihu. Duna čili planeta Arrakis, zázračná melanž, pouštní červi....

Další články

Rádio Kosmas

Tučňák zachránce nebo zachráněný?

Tučňáci jsou, zdá se, za jistých okolností schopni věrného přátelství. Příběh Toma Mitchella není fikce. Možná si při jeho poslechu vzpomenete i na nedávnou zprávu, kdy se zachránce tučňáka pokoušel vrátit opeřence do volné přírody, ale on se za ním stovky kilometrů stále vracel. Prostě je lepší se smířit s tím, že budete mít kámoše-special. Audio planetárně oblíbené knihy čte Kryštof Hádek.
 | Tomáš Weiss
Chrám i tvrz
Rádio Kosmas

Chrám i tvrz- audio i Horníček

Svůj esejistický hold češtině vydal jazykozpytec Pavel Eisner (1889 - 1958) v roce 1946. Snad chtěl po válce připomenout, že čeština přežila a je tu stále v plné použitelnosti, ze které se bohemistům celého světa točí hlava. Legendární kniha dostala v roce 1980 víc než vhodný hlas. Pro rozhlas ji načetl Miroslav Horníček. Teď možno pořídt na CD nebo stáhnout do digi zařízení.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Anděl, příští stanice Ďábel - Metro 2033

Žít pod zemí, protože na povrchu je po dalším veledůležitém lidském kočkování radioaktivno takové, že se tam nedá vystrčit ani nos. Jak to přežít a je ještě nějaká naděje na to vylézt z díry? V osmácti letech prý na své internetové stránce publikoval ruský spisovatel Dmitry Glukovsky (1979) svoji prózu Metro 2033. Ta vyšla roku 2005 knižně a stala se předlohou počítačové hry, Teď i audio. Čte Filip Čapka.