Na dotek Petra Viziny - podcast Aktualne.cz, hostem Mariusz Szczygiel

/ Petr Vizina, Aktualne.cz

Sotva bychom našli jiného zahraničního pozorovatele, který Čechům dokáže tak dobře odhalovat fascinující příběhy, jež máme přímo před očima - a právě pro tu blízkost je často přehlížíme. Literární senzací se tak stal Szczygiełův Gottland (2007), reportážní kniha, která vypráví o herečce Lídě Baarové, sochaři Otakaru Švecovi - autorovi Stalinova pomníku na Letné - nebo o nejslavnějším českém zpěvákovi, jehož jméno dalo přezdívku celé zemi.

Další články

Rádio Kosmas

Megafon - podcast Kosmasu: s Josefem Rauvolfem o Charlesi Bukowském

Před 100 lety se narodila legenda moderní světové literatury, autor jen zdánlivě pouze pijácký a explicitně sexuální. Charles Bukowski napsal texty, které vypadají tak přirozeně, že se zdá, že by je mohl napsat každý. Ale když se ohlédnete po posledních padesáti letech literatury, zjistíte, že Bukowski je pořád jen jeden, přestože se mnoho epigonů snažilo a jistě i dál bude snažit mít Bukowského jiskru.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Megafon - podcast Kosmasu: autorky Soběstačného Zuzany Dostálové se ptá Nora Fridrichová

Píšíci violoncellistka Zuzana Dostálová vydala svoji čtvrtou knihu. Román Soběstačný je o dospívání uprostřed těžkostí světa. O množství ztrát a občasných nálezech. O těch nejtěžších věcech života, které musí teprve náctiletý nakonec prostě nějak zvládnout. O tom, že život není peříčko, ale někdy pořádná traverza. Rozhovor s autorkou vedla nadšená čtenářka a redaktorka ČT Nora Fridrichová.
 | Tomáš Weiss
Rádio Kosmas

Na dotek Petra Viziny - podcast Aktualne.cz, hostem Zuzana Li

S překladatelkou a sinoložkou Zuzanou Li o prostoru, který čínští spisovatelé potřebují pro manévrování, o komunistech, kteří nečtou, nebo českém strachu z východní mocnosti.