Lidi vs opice: pořád lákavá konfrontace

/ Tomáš Weiss

Původní příběh Planety opic vypustil do světa francouzský spisovatel Pierre Boulle a v roce 1968 ho do legendárního filmu použil režisér Schaffner. Členové posádky kosmické lodi, která odstratovala před mnoha lety ze Země se vrátí na Zem zpět - lidé se na ní ale mezi tím vybili a vládu převzali lidoopi. Z úspěchu filmu bylo nakonec filmů pět. A téma se stále vrací. Nyní jako film a kniha Úsvit planety opic.

Další články

TV Kosmas

Letní překládání Anežky Charvátové

Letní klid kolem knížek je jen zdánlivý. Knižní redaktoři a hlavně překladatelé mají většinou hodně napilno. To víte - až se zima zeptá....zkrátka: až si budete na Vánoce kupovat knihu, většinou byla "vysezená" v červenci a srpnu. Navštívili jsme s Okem překladatelku a redaktorku Anežku Charvátovou, poslední držitelku Ceny Josefa Jungmanna za nejlepší překlad (Roberto Bolaňo: 2666).
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Hlas fotbalové obrazovky Jaromír Bosák

Ostatní komentátoři fotbalových utkání prominou, ale Jaromír Bosák se stal hlasem česky komentovaného fotbalu. Nejen televize, ale i počítačová FIFA mluví na české uživatele bosákovštinou. Teď, šibeničně rychle po mistrovství světa, vychází jeho kniha fotbalových (ale nejen takových) fejetónů a postřehů Brazilský deník. Nebude to nudné čtení, což je mimo jiné jasné i z tohoto videa, kdy byl Jaromír Bosák hostem v talk show 7 pádů Honzy Dědka.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Francouzi jedou na prázdniny s Malým Mikulášem

Na 9.července je ve Francii naplánována premiéra nového filmu podle legendárních knih dvojice Goscinny - Sempé. Po úspěchu prvního filmu Mikulášovy patálie je teď na začátku července ten správný čas na Mikulášovy prázdniny. Mezi plaváním a blízáním zmrzliny se tvůrci filmu i pokladníci kin těší na návštěvy celých, co nejrozvětvenějších rodin.