Z Krvavé Máry čte Petr Janeček

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Prací etnologa Petra Janečka je sbírat moderní městský folklór. Je to sen každého moderního Poea nebo Chamberse nebo Lovecrafta - práce, při která k vám grátis a ve velkém přicházejí natural černé můry lidstva. Poprosili jsme autora, aby nám přečetl několik ukázek.

Další články

TV Kosmas

Jan Kaplický a jeho Future z minulosti

11. dubna začala v Národní galerii v Praze výstava světově uznávaného architekta Jana Kaplického. Přesunula se z Londýna a představuje jeho výkresy a koláže, které sloužily jako první skici futuristických vizí. Architekt, který zemřel v roce 2009, se u nás proslavil hlavně kontroverzí kolem svého návrhu Národní knihovny, tzv.chobotnice. Tady v Čechách prostě žádné "future" asi nepotřebujeme.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Zabijáci - film podle Adler-Olsena

"Carl Morck je další zachmuřenej krutopřísnej detektiv, kterej má v obličeji vepsanou všechnu bolest světa, je jako brácha Wallandera nebo Harryho Hola. S šíleným výrazem připomínající důchodce uprostřed slev „znáte z letáku“ pobíhá po severním Dánsku a hledá spravedlnost. Tihle na práškách závislí vyšetřovatelé v permanentní depresi jsou stejně nejlepší." Tolik fanoušek s nickem Slečna Smilly. V kinech od 14. května.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Video Litera - krátké medailony knih, nominovaných na Literu za překlad

Nominováni jsou: Kateřina Vinšová za Brodeckovou zprávu od Phillipe Claudela, Jarka Vrbová za Ostrov od Roye Jackobsena a trojice Lukáš Novák, Stanislav Rubáš a Zuzana Šťastná za Jen jestli si nevymýšlíš Shela Silversteina. Sledujete vyhlášení 14. dubna od 20.20 na ČT Art.