Detektivka a hebrejština jdou dohromady

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Autoři píšící hebrejsky si často stěžují, že je to jazyk pro beletrii nevhodný, protože má omezenou slovní zásobu. Izraelský autor Dror Mišani měl sice stejný pocit, ale nakonec tenhle jazykový handicap dokázal překonat a zrodily se úspěšné detektivky. Autor byl hostem letošního Světa knihy.

Další články

TV Kosmas

Raketa - dětský časopis bez reklam a dalších blbostí

RAKETA je časopis pro děti zhruba 5-10 let staré, ale hravost není věkově omezena, tedy najdou se i mladší a starší odběratelé. Na 48 stránkách najdete příběhy, komiksy, zábavné hry, úkoly, tvoření, vaření, básničky i různé zajímavosti vždy na jedno konkrétní téma. Unikátní je v tom, že neobsahuje žádnou reklamu. Celý obsah je věnovaný dětem. Veliký důraz je kladen na vizuální stránku. Právě vychází už 15. číslo - tentokrát detektivní. A také knižní výběr, Best of Raketa z předchozích čísel.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Fuck of system a černý humor - skvělý film Martina McDonagha

Mildred Haynesové (Frances McDormand) zavraždili dceru. A protože se vyšetřování už několik měsíců bezvýsledně vleče, rozhodne se jednat. U vjezdu do města vylepí na tři billboardy velmi kontroverzní vzkazy adresované váženému šéfovi místní policie (Woody Harrelson). Tímto nezvyklým činem začíná bitva mezi Mildred a zástupci zákona.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Na krátko - film podle Petry Soukupové

Na krátko je drama o chlapci Jakubovi, který zjistí, že celý jeho dosavadní život byla lež. A jemuž nezbude, než okamžitě dospět a se ztrátou iluzí se vyrovnat, a nebo… skončit špatně. Scénář Petra Soukupová podle jedné ze tří povídek ze své knihy Zmizet.