19. listopadu má premiéru první díl seriálu na HBO a HBO GO Geniální přítelkyně

/ nakl. Prostor

Zbožňovaný bestseller Eleny Ferrante Geniální přítelkyně má svou televizní podobu - současně vychází speciální vydání kompletní tetralogie v pouzdře s filmovým motivem.

Příběh neapolských rodaček Eleny a Lily začal vydávat PROSTOR před dvěma lety. Během té doby přeložila renomovaná italianistka Alice Flemrová všechny čtyři svazky, které mají dohromady téměř dva tisíce stránek. Odvedla mistrovskou práci. „První díl se dočkal již pěti vydání a prodalo se ho 25 tisíc výtisků, říká majitel nakladatelství Aleš Lederer.
Počínaje 19. listopadem máme možnost shlédnout seriál, jenž na motivy Geniální přítelkyně připravily italská televize RAI v koprodukci s americkou televizí HBO. Režíroval ho italský filmař Saverio Costanzo, podepsaný rovněž pod snímky Hladová srdce či Osamělost prvočísel. Producenty seriálu, natočeného v italštině, jsou Paolo Sorrentino a Jennifer Schuur.

Třiačtyřicetiletý režisér Costanzo si dva roky dopisoval s tajemnou autorkou tetralogie, aniž by ji směl poznat osobně či alespoň slyšet její hlas. „Bylo to jako spolupracovat s duchem,“ prohlásil. Podle HBO se o role v seriálu ucházelo více než devět tisíc dětí z oblasti Neapole a 500 dospělých. Zatím existuje osm epizod seriálu, které pokrývají dětství a dospívání dvou přítelkyň. První díl uvádí v premiéře HBO a HBO GO 19. listopadu 2018 od 20 hodin. Druhý díl uvidí diváci hned 20. listopadu (20.00), zbývající díly poběží vždy v pondělí a úterý ve stejný čas. Jsou plánovány ještě tři řady, z nichž každá bude věnována dalšímu ze tří zbylých svazků tetralogie. Není pochyb, že díky televizní adaptaci čtenářů Geniální přítelkyně ještě významně přibude.

Další články

TV Kosmas

Ilustrovaná Ústava ČR: ideál vs reál

Preambule: My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, v čase obnovy samostatného českého státu, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé, odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů...
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

A zase ty osvědčené rowlingovské kouzelnické hůlky

Grindelwald (Johnny Depp) splnil svou hrozbu, že uteče z vazby, a začal shromažďovat své stoupence, z nichž většina vůbec nic netušila o jeho skutečných cílech: připravit vládu čistokrevných čarodějů nad všemi nemagickými bytostmi. Ve snaze zmařit Grindelwaldovy plány, Albus Brumbál (Jude Law) získá svého bývalého studenta Mloka Scamandera, který souhlasí s tím, že pomůže...
 | Vertical
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek, podzim 2018: Hildur Knútsdóttir - Krvavá zima

Když se na Velký knižní čtvrtek objevila v Uměleckoprůmyslovém muzeu islandská spisovatelka Hildur Knútsdóttir, zdálo se, že do sálu vstoupila čtenářka young adult literatury a ne matka dvou dětí. Sympatická, mladistvá, s příjemnou energií. Ano, o knize Krvavá zima to nic vypovídat nemusí, ale potěší to. Za pomoc s překladem děkujeme Martině Kašparové.