Animák o tom, jak vznikaly Mikulášovy příhody

/ Totalfilm

Patálie malého Mikuláše, od rvaček na školním dvoře až po dobrodružství na letním táboře, si v průběhu let zamilovaly více než čtyři generace dětí i dospělých po celém světě. Oblíbená postavička nyní poprvé ožívá v původní ilustraci Sempého v animovaném filmu pro celou rodinu. Vzniká tak svěží a zábavný snímek, citlivě kombinující příhody rozpustilého školáka s osudy jeho dvou tvůrců, spisovatele Reného Goscinnyho a ilustrátora Jeana-Jacquese Sempého.

Další články

TV Kosmas

Osm hor v kinech

Pietro je chlapec z italského města, Bruno je kluk z alpské vesnice. Jeden se každé léto vrací do hor s rodiči, druhý kopce nikdy neopouští. Sdílí lásku k majestátním vrcholům, složitý vztah k vlastním otcům a časem i husté plnovousy. Ztráta v Pietrově životě ho po letech zavede zpět na venkov a opětovné setkání s Brunem změní jeho pohled na svět. Za adaptaci knihy Paola Cognettiho získali režiséři Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch Cenu poroty na festivalu v Cannes.
 | nakl. Odeon, Totalfilm
TV Kosmas

O životní a umělecké cestě Pavla Růžka hovoří jeho dcera Alžběta s Jáchymem Topolem

Jsou lidé, kteří píší, aby se uživili – a lidé, kteří žijí, aby mohli psát. Pavel Růžek (1951–2011) patřil beze sporu mezi ty druhé. Psaní obětoval vše. Včetně svých blízkých a vlastního zdraví. Ale na rozdíl od většiny podobně rozervaných duší po něm zůstalo skutečně pozoruhodné dílo, které by se mělo stát součástí českého literárního kánonu.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Ty jsi celá Marylin Monroe, dojdu ti pro dvojku!

Román přibližuje křehký vnitřní svět vnímavé mladé ženy, jež znovu a znovu bojuje s překážkami i vlastní nevyrovnanou a zranitelnou osobností. Dává nám nahlédnout do zákulisí hollywoodské „továrny na sny“, nabízí nám překvapivé a často nelichotivé portréty významných mužů, kteří prošli jejím životem. Autorka čtenářům předkládá vzrušující obraz kultury a působivou výpověď o zápase člověka s osudem. Na Netflixu k viděný film podle knihy s Anou de Armas. A dobrý film.