V roce 2024 je to 100 let od narození a 25 let od úmrtí Františka Vláčila

/ Tomáš Weiss

.Režiséra Františka Vláčila (19. 2. 1924 - 27. ledna 1999) není opravdu v českém kulturním prostředí třeba podrobně představovat. Hned zkraje letošního roku má jubilea, takže se připomíná nejrůznějšími způsoby. Pochopitelně filmy. My tady knihami. Nejpečlivěji pak archivář a cinefil Petr Gajdošík na svých stránkách Nostalghia.cz a ve vláčilovské monografii.

Kniha František Vláčil. Život a dílo vznikla z obdivu k filmům Františka Vláčila. Je výsledkem více než třicetiletého zájmu o jeho dílo, většinou spíš privátního a jen málo publikovaného. Dlouholetá absence alespoň základní režisérovy monografie a především několik vnějších impulzů z let 2010 a 2011 přispělo k tomu, že jsem se k práci na knize nakonec odhodlal.
Přestože jsou Vláčilovy filmy dnes pevně vrostlé do historie naší poválečné kinematografie, patří v ní spíš k solitérům, byť neobyčejným. Jeden z nejuznávanějších českých filmařů v nich dospěl k mimořádným počinům nejen v měřítku domácím, ale i světovém, a v případě některých titulů až na samý vrchol filmařské geniality. Jeho filmy oslovují především náročné publikum, své obdivovatele si ovšem našly v každé generaci. Přesto tato kniha nechce být nekritickou adorací, snaží se být hlavně objektivním popisem Vláčilova života a díla. Síla jeho filmových obrazů, tvůrčí zápal, jeho „žití filmem“ je něco natolik jedinečného, že jsem byl od počátku přesvědčen, že je zbytečné pro to hledat paralely nebo srovnání. A že o tom lze přinést jen zprávu.

..............

ukázka z textu Petra Gajdošíka k jeho monografii František Vláčil. Život a dílo

Další články

TV Kosmas

Host Lucie Výborné: Lenka Kapsová a její Padesátka

Lenka Kapsová je překladatelka a pedagožka. V knize rozhovorů se ženami se zabývá menopauzou a změnami, které toto období nejen ženám přináší. „Ženy mají spoustu rolí, které se během menopauzy proměňují, čímž přináší šanci na vitální přeměnu,“ popisuje Kapsová. Co je pro ženy v menopauze nejnáročnější? A má termín druhá míza pozitivní konotace?
 | Český rozhlas
TV Kosmas

Ji.hlava Talks: Jana Počtová o Šťastně až na věky

Velmi intimní rozhovory v časosběrném dokumentu Jany Počtové Šťastně až na věky dávají nahlédnout do radostí, strastí i nejistot, které nezvyklé podoby soužití přináší. Pět silných příběhů zaznamenávaných v horizontu čtyř let poodkrývá, jaké podoby může mít láska a vztahy ve 21. století. Knižní podoba unikátním způsobem rozšiřuje dokumentární film o materiál, který se na plátna kin nevešel.
 | Ji.hlava festival
TV Kosmas

U kulatého stolu s Tomášem Etzlerem

Tomáš Etzler je spisovatel a bývalý novinář a zahraniční zpravodaj, který 7 let žil v Číně. S Tomášem jsme v rozhovoru probírali novinářskou práci v Číně, zatčení a zadržení kvůli natáčení, život v Hongkongu, demonstrace proti vládním opatřením, názor občanů na vládnoucí režim či kamerový systém.