Debata ke knize rozhovorů Erika Taberyho se Zuzanou Čaputovou

/ Dennik N

Politický, ale především lidský příběh přináší rozhovor bývalé prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové a šéfredaktora Respektu Erika Taberyho. A ano - respekt k této političce byl v Česku vždycky veliký. Vida, co dokáže autentická slušnost a citlivost.

Další články

TV Kosmas

Tereza Matějčková o Peteru Singerovi a jeho Praktické etice

Australský etik Peter Singer má pověst zlého muže. Má totiž zato, že naše intuitivní představy o dobru jsou v mnoha ohledech zmatené, působí utrpení, a jsou tudíž ve skutečnosti zlé. Ilustrovat to lze třeba i na empatii. Tato rituálně vyzdvihovaná vlastnost má svou temnou stránku: nadhodnocujeme utrpení těch, kteří nám jsou blízcí nebo milí. Do konání dobra je podle Singera třeba zapojit více racionality.
 | Echo Media
TV Kosmas

20 let Knihovny Václava Havla

Knihovna VH byla založena 26. července 2004 jako obecně prospěšná společnost. To tedy tahle knihovna skutečně je. Od roku 2012 má dokonce pobočku v New Yorku a od roku 2015 sídlí v pražské Ostrovní ulici. 13. června bude mít v Královské zahradě Pražského hradu oslavu výročí s názvem (Za)hradní slavnost. A má nového ředitele a programovým šéfem je pořád Jáchym Topol - tak, jak to Havlovi kdysi slíbil.
 | Tomáš Weiss, Český rozhlas
TV Kosmas

Svět knihy 2024: Petra Hůlová a Nejvyšší karta

Autorka o své nejnovější próze sděluje: "Spisovatelka Sylvie Novak se na prahu padesátky ohlíží za svou úspěšnou kariérou angažované autorky a zamýšlí se nad svým komplikovaným osobním životem. Text vzbuzuje otázky o politickém čtení i psaní současné prózy a rozdělil českou kritiku i čtenáře."